Thursday, September 13, 2012

Aπόφαση-σταθμός στη Γερμανία

του Τάσου Τέλλογλου

Καθημερινή

13 Σεπτεμβρίου 2012

Με την προσπάθεια να περιορίσει τη συμμετοχή της Γερμανίας σε μία οροφή της τάξεως των 190.024.800.000 ευρώ, το συνταγματικό δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για να αποτραπεί η υπογραφή από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας του νόμου που προηγουμένως είχε ψηφίσει η Βουλή για την κύρωση της συνθήκης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) της Ευρωζώνης.

Το δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις, βρίσκοντας κατ’ αρχήν ότι τίποτα δεν εμποδίζει την υπογραφή του νόμου, διατύπωσε ωστόσο την άποψη ότι «η Oμοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας θα πρέπει να εκφράσει πως δεν δεσμεύεται από τη συνθήκη για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης αν οι επιφυλάξεις της αποδειχθούν ανίσχυρες».

Στο ερώτημα με ποιον τρόπο θα διασφαλίσει η γερμανική Βουλή τον έλεγχο του μηχανισμού, το δικαστήριο σημείωσε ότι το γερμανικό Σύνταγμα δεν αντιμετωπίζει το θέμα αφήνοντας στην κυβερνητική πλειοψηφία «χώρο» να διαμορφώσει αυτό τον μηχανισμό. Ταυτόχρονα, όμως, προειδοποίησε ότι θα αποφανθεί για το ζήτημα αναλυτικότερα στην ουσία την προσφυγών –χθες ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις μόνο για τα ασφαλιστικά μέτρα– ενώ επισήμανε ταυτόχρονα ότι τα δικαιώματα του Kοινοβουλίου εξυπηρετούνται κατά τον καλύτερο τρόπο όταν αποφασίζει για παρόμοια ζητήματα η ολομέλεια και όχι η Eπιτροπή Oικονομικών Yποθέσεων. To δικαστήριο, όμως, αποφαίνεται σαφώς ότι κάθε αύξηση της γερμανικής συμμετοχής στον μηχανισμό στήριξης πάνω από τα 190 δισ., θα πρέπει να εγκρίνεται «κατά περίπτωση» από την ολομέλεια του γερμανικού Kοινοβουλίου. Επικαλούμενο, ωστόσο, την απόφασή του για τη βοήθεια στην Ελλάδα, το δικαστήριο αναφέρει ότι απαγορεύεται «στη Βουλή να δημιουργεί μόνιμους μηχανισμούς στη βάση διεθνών συνθηκών που οδηγούν στην ανάληψη χρεών επί της βάσης της έκφρασης βούλησης άλλων κρατών με συνέπειες που είναι δύσκολο να καθορισθούν για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας».

Περισσότερα

No comments: