Sunday, September 23, 2012

Νικόλας Οικονομίδης: «Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να γίνει μοντέρνα και ανταγωνιστική»

Συνέντευξη στην Άννα Γριμάνη

Καθημερινή

23 Σεπτεμβρίου 2012

Η ελληνικότητα είναι αίσθημα ή συνείδηση;

Και τα δύο - πολλοί Ελληνες εμπνέονται από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, το Βυζάντιο και το χριστιανισμό. Οταν οι Ελληνες κατάφεραν τη σύνθεση αισθήματος και συνείδησης, μεγαλούργησαν.

Πώς φτάνει σ’ εσάς η κρίση της Ελλάδας;

Με εικόνες όπως αυτές πολιτών που, χωρίς διασυνδέσεις και χρήματα, στέκονται στην ουρά όχι μόνο στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και όταν χρειάζεται να χειρουργηθούν άμεσα! Ή με κουκουλοφόρους να καίνε και να σπάνε την Αθήνα. Η κρίση είναι οικονομική, κοινωνική, πολιτική, είναι κρίση ασφάλειας και διαφθοράς, είναι κρίση εθνική - η Ελλάδα έχει έναν επιθετικό γείτονα και ανεπίτρεπτο αριθμό παράνομων μεταναστών. Η σημερινή γενιά έφαγε όλα τα χρήματα της εποχής της, καθώς και τα χρήματα των παιδιών της - χρεοκόπησε τη χώρα. Το κράτος έχασε τεράστιες ευκαιρίες και πλούτο που θα παρείχε η ένταξη στο ευρώ, ενώ η φοροδιαφυγή, οι μίζες στις κρατικές προμήθειες, η διαφθορά που έφτασε στο μεδούλι της ελληνικής κοινωνίας, οι θεσμοθετημένοι περιορισμοί του ανταγωνισμού από τις κλειστές συντεχνίες είναι οι κυριότερες αιτίες της παρούσας κατάστασης. Στη μέση αυτής της βαθιάς κρίσης, το πολιτικό σύστημα δεν ανανεώθηκε και η μόνη καινούργια πολιτική δύναμη είναι η Χρυσή Αυγή, με όλα τα τραγικά που αυτό συνεπάγεται. Το πρόβλημα, λοιπόν, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές είναι η αδράνεια. Η κρίση δημιουργεί την αναγκαιότητα για ριζικές αλλαγές. Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να γίνει μοντέρνα και ανταγωνιστική.

Ποιος φταίει;

Πρώτα οι πολιτικοί ηγέτες, γιατί αυτοί καθορίζουν την ατζέντα. Μαζί, οι διαπλεκόμενοι κρατικοδίαιτοι, που ξεζουμίζουν το κράτος για δεκαετίες, οι επαγγελματίες συνδικαλιστές, οι ανεξέλεγκτοι διορισμοί χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων, η νοοτροπία να ζούμε με δανεικά.

Περισσότερα

No comments: