Tuesday, January 22, 2013

Έλλειμμα: Βελτίωση 1,1 δισ. ευρώ το 2012

Καθημερινή
22 Ιανουαρίου 2013

Κατά 1,1 δισ. ευρώ καλύτερα έκλεισε το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το 2012, φτάνοντας στα 3,4 δισ. έναντι στόχου 4,5 δισ. ευρώ

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην μεγαλύτερη της προβλεπόμενης περικοπή των δαπανών κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα προεπιστροφών φόρων κατέγραψαν υπέρβαση σε σχέση με τους στόχους κατά 119 εκατομμύρια ευρώ.

Παρόλα αυτά, τα ασφαλιστικά ταμεία βρέθηκαν στο κόκκινο, καθώς χρειάστηκαν περισσότερα κεφάλαια από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί, με αποτέλεσμα να γίνει ανακατανομή δαπανών για να καλυφθούν οι ανάγκες τους.

Από το Γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2012, ανακοινώνεται το εξής:

Τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού δείχνουν ότι η χώρα κατά το 2012 πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους της.

Στην αναμφίβολα επώδυνη διαδικασία της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, οι τεράστιες θυσίες των πολιτών φαίνεται να πιάνουν τόπο.

Η μεγάλη αυτή προσαρμογή αποτελεί αναγκαία αλλά όχι από μόνη της ικανή συνθήκη για την έξοδο από την κρίση.

More

No comments: