Thursday, January 17, 2013

Η παράνοια

του Ι.Κ. Πρετεντέρη

Τα Νέα

17 Ιανουαρίου 2013

Όταν τη Δευτέρα έγραφα εδώ για τη «χαμένη ευκαιρία» που αποτελεί ο νέος φορολογικός νόμος, δεν περίμενα ότι την ίδια ημέρα η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ θα τους τα έλεγε ακόμη χοντρότερα στο κύριο άρθρο της.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η έγκυρη εφημερίδα μιλούσε για «φορολογική παράνοια».
Και πού να ήξεραν οι άνθρωποι ότι οι ημέτεροι αρμόδιοι συνέχισαν να βάζουν φόρους και έκτακτες εισφορές ακόμη και μετά την ψήφιση του νέου νόμου!

Προφανώς η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ δεν αποτελεί κεντρικό δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την έχει κανείς έως τώρα συμπεριλάβει στο «λόμπι της δραχμής».

Επισημαίνει απλώς το αυτονόητο: ότι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης είναι οικονομικά παρανοϊκή και πολιτικά καταστροφική.

Τελευταίο κρούσμα της παράνοιας: ο φόρος στο πετρέλαιο πολλαπλασιάστηκε επί έξι (!) αλλά τα έσοδα παρέμειναν τα ίδια - για την ακρίβεια, τους λείπουν και κάτι ψιλά…
Τώρα βάζουν έκτακτους φόρους στα αυτοκίνητα για να βρουν το 1,1 δισ. ευρώ που περίμεναν να εισπράξουν από την αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο.

Τη στιγμή που η φορολογία των αυτοκινήτων έχει ήδη αυξηθεί τόσο πολύ, ώστε τα δημόσια έσοδα από το αυτοκίνητο το 2012 ήταν περίπου το… 30% (!) των αντίστοιχων εσόδων του 2009.

Αυτή ακριβώς είναι η παράνοια της πολιτικής τους: ανεβάζουν τους φόρους και χάνουν λεφτά!


Περισσότερα


Διαβάστε το άρθρο της Wall Street Journal

No comments: