Wednesday, January 2, 2013

Νέοι κανόνες προσαρμογής

του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Καθημερινή

2 Ιανουαρίου 2013

Η μεγαλύτερη κουταμάρα, που θα μπορούσε να συμβεί το 2013, θα ήταν η εγκατάλειψη της προσπάθειας προσαρμογής. Θα επρόκειτο, ταυτοχρόνως, για μια ιστορική ατυχία. Είναι, όμως, πολύ διαφορετικό να συμβεί για λόγους που ξεπερνούν τις δυνάμεις μας. Το σημαντικό είναι να καταστεί ξεκάθαρο πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πάρουμε από μόνοι μας μια τόσο τρελή απόφαση.

Το λογικό είναι πως όταν έχεις ήδη πληρώσει για ολόκληρη τη διαδρομή, ακόμη και στο πιο δύσκολο ταξίδι, με όσα απρόοπτα κι αν συμβαίνουν, εξακολουθείς να θέλεις να φτάσεις στον προορισμό σου.

Χρειάζεται, βέβαια, να παραμείνεις σταθερός στην επιλογή σου για τον στόχο που έχεις βάλει. Δυστυχώς, μεταξύ των πολιτών υπάρχουν ακόμη σοβαρές αμφιβολίες. Αναρωτιούνται πολλοί αν στο τέλος του προγράμματος τα πράγματα θα είναι όπως τα θυμόμαστε όταν ξεκίνησε η περιπέτεια. Δείχνουν διατεθειμένοι να συνεχίσουν να υφίστανται τις κακουχίες του ταξιδιού, υπό τον όρο να τους επιστραφούν όσα τον τελευταίο καιρό τους αφαιρούνται.

Δυστυχώς, στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, στις οποίες, μάλιστα, η ανησυχία της «επιστροφής» είναι εντονότερη, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι τα πράγματα δεν θα κυλήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Κανείς δεν πρόκειται να μας επιστρέψει «όσα χάσαμε». Θα χρειαστεί να τα κερδίσουμε.

Περισσότερα

No comments: