Thursday, February 21, 2013

Από την κόλαση στο καθαρτήριο

του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Καθημερινή

21 Φεβρουαρίου 2013

Η πρόβλεψη για τις δαπάνες του κράτους το 2013 (με τις συντάξεις, αλλά χωρίς τόκους), υπολογίζεται σε 79,1 δισ. ευρώ. Η πρόβλεψη για τα κρατικά έσοδα (με ασφαλιστικές κρατήσεις) εκτιμάται στο ίδιο ακριβώς ύψος, των 79,1 δισεκατομμυρίων. Το ισοζύγιο θα είναι απολύτως ισορροπημένο. Αν τα αποτελέσματα αποκλίνουν των προβλέψεων, θα γίνονται διορθώσεις. Να σημειωθεί ότι οι υπολογισμοί συνδυάζονται με ένα ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειωμένο στα 184,5 δισ. ευρώ.

Η πρόοδος είναι εντυπωσιακή. Το 2009, οι δαπάνες έφτασαν στο απίθανο ύψος των 112,7 δισ., ενώ τα έσοδα είχαν μειωθεί στο επίπεδο των 88,6 δισ. ευρώ. Το άνοιγμα εκείνης της χρονιάς πήγε στα 24,1 δισ. όταν το προηγούμενο έτος ήταν λιγότερο από το μισό, μόλις 11,2 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση ενός τόσο μεγάλου ελλείμματος και τόσο απότομα διογκωθέντος θα ήταν προβληματική, ακόμη κι αν δεν συνέβαινε στη διάρκεια μιας τόσο μεγάλης κρίσης.

Η έκρυθμη εκείνη κατάσταση μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Απαιτήθηκαν πολλαπλές περικοπές, ενώ νέες ρυθμίσεις έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες. Απαιτήθηκαν επανειλημμένες αυξήσεις φόρων. Επιβλήθηκαν νέοι, με διασημότερο, λόγω της υπεραπόδοσής του, τον φόρο στα ακίνητα. Περικοπές και αναδιατάξεις φόρων θα γίνουν και το 2014, προκειμένου το 2015, που είναι και έτος εκλογών, να επέλθει μια κάποια ηρεμία.

Διανύουμε τους τελευταίους μήνες της κόλασης που απροετοίμαστοι αντιμετωπίσαμε λόγω της βαθύτατης κρίσης. Μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε περάσει στο καθαρτήριο.

Περισσότερα

No comments: