Thursday, February 21, 2013

"Πάγωμα" επιστροφών φόρων και μείωση δαπανών έφεραν πλεόνασμα

του Σπύρου Δημητρέλη

Capital.gr

21 Φεβρουαρίου 2013

Η μεγάλη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και το ουσιαστικό «πάγωμα» των επιστροφών φόρου αντιστάθμισαν την ανησυχητική υστέρηση των δημοσίων εσόδων. Αυτό προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 4,433 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 4,437 δισ. ευρώ (υστέρηση 4 εκατ. ευρώ). Ωστόσο πρόκειται για μία «μαγική» εικόνα διότι το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε δραστική μείωση των επιστροφών φόρου (πχ ΦΠΑ).

Τον Ιανουάριο επεστράφησαν στους φορολογούμενους μόλις 43 εκατ. ευρώ φόροι, ενώ είχε προϋπολογιστεί ότι θα επιστραφούν 311 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα προ επιστροφών φόρου έσοδα (ίσως ο βασικότερος δείκτης υγείας του δημόσιου ταμείου) διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο στα 4,42 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,659 δισ. ευρώ (υστέρηση 239 εκατ. ευρώ). Εάν αθροιστούν οι επιστροφές φόρου που δεν έγιναν και η υστέρηση των προ επιστροφών φόρου εσόδων, η συνολική υστέρηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανέρχεται στα 497 εκατ. ευρώ.

Τα «σπασμένα» για έναν ακόμη μήνα στο σκέλος των εσόδων πληρώνουν οι δημόσιες δαπάνες. Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο στα 4,256 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 5,310 δισ. ευρώ (μείωση 1,054 δισ. ευρώ).

Περισσότερα

No comments: