Sunday, February 10, 2013

Λάθος πολλαπλασιαστές και βολικές πολιτικές

του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Καθημερινή

10 Οκτωβρίου 2013

Αν το Ταμείο (και οι άλλες δύο συνιστώσες της τρόικας) επέλεξαν λανθασμένο «πολλαπλασιαστή», το έκαναν άραγε με σκοπό να βλάψουν όσους θα επηρέαζαν τα προγράμματα προσαρμογής; Μεγάλος αριθμός στελεχών της πολιτικής δείχνει να πιστεύει ότι οι ξένοι τεχνοκράτες επέλεξαν, μεταξύ διαφορετικών αριθμών, εν γνώσει των συνεπειών, ένα λανθασμένο πολλαπλασιαστή. Το λάθος στο... μέτρημα, είτε πρόκειται για τις προβλέψεις του Ταμείου είτε για τα στοιχεία του ελλείμματος 2009, βολεύει πολλούς, ανεξαρτήτως κομματικών διαφορών σε άλλα ζητήματα.

Δυστυχώς, το «λάθος» προέκυψε όταν οι ίδιοι οι οικονομολόγοι του Ταμείου αναζήτησαν εξηγήσεις για τις βαρύτερες από τις αναμενόμενες επιπτώσεις που είχε η λιτότητα, σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, που ξεκίνησαν το 2010 την προσπάθεια μείωσης ελλειμμάτων και χρέους. Ξέρουμε, δηλαδή, ότι έγινε λάθος, επειδή μετρήσαμε τις επιπτώσεις, αλλά κανείς δεν το γνώριζε, πριν από τη λήψη των μέτρων. Με άλλα λόγια, δεν υπήρξε σκοπιμότητα.

Εξάλλου, οι τεχνοκράτες δεν είχαν στη διάθεσή τους διάφορους πολλαπλασιαστές. Τα μοντέλα που χρησιμοποιούν είχαν ενσωματωμένη την παραδοχή ενός δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή 0,5. Οπως είχε προκύψει από τις συστηματικές μετρήσεις για τις αναπτυγμένες οικονομίες σε περίοδο τριάντα ετών, μέχρι τη Μεγάλη Κρίση του 2009.

Περισσότερα

No comments: