του Θοδωρή Πελαγίδη
Free Sunday/PPOL.gr
26 Ιανουαρίου 2011
Μετά από χρόνια αβελτηρίας και ακινησίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα». Τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, με υψηλότερο βαθμό κλειστότητας το 4 και χαμηλότερο το 0 (ανταγωνιστική, ανοιχτή αγορά), τοποθετούν την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με ιδιαίτερα υψηλό βαθμό ακαμψίας στην αγορά των επαγγελμάτων, γύρω στο 3.
Το χειρότερο όμως είναι ότι οι πολλές και άκαμπτες ρυθμίσεις που έχουμε στην αγορά αυτή είναι και ακατάλληλες όσον αφορά τη νομική τους ποιότητα (πολυνομία, πλήθος διευκρινιστικών αλλά και αντιφατικών εγκυκλίων και κανονιστικών διατάξεων κ.τ.λ).
Στην υπόθεση ότι η αγορά των επαγγελμάτων θα μπορούσε να λειτουργήσει αύριο κιόλας τέλεια (ανοιχτή αγορά), θα είχαμε έναν μεγάλο αριθμό επαγγελματιών των οποίων οι σπουδές και οι υπηρεσίες δεν θα είχαν πια ζήτηση. Κι αυτό γιατί για να «παραχθεί» η σημερινή υψηλή σε ποσοστό απασχόλησή τους θα έπρεπε να δημιουργηθεί τεχνητή ζήτηση από το κράτος. Κλασικό παράδειγμα οι μερικές φορές επιβαλλόμενες αχρείαστες παραστάσεις δικηγόρων σε αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Η κατάσταση αυτή των μέχρι σήμερα εντελώς στρεβλών κινήτρων στην αγορά των επαγγελμάτων έχει διογκώσει το πρόβλημα και με τον καιρό το έχει μετατρέψει πολιτικά σε γόρδιο δεσμό λόγω του πολιτικού κόστους οποιασδήποτε αλλαγής του «status quo».
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να υπάρχει παντού υπερπληθυσμός επαγγελματιών. Έχουμε πολλούς φαρμακοποιούς, πολλούς δικηγόρους, πολλούς γιατρούς, πολλούς μηχανικούς, πολλά ταξί κ.ο.κ, ως αποτέλεσμα της «κλειστότητας» αυτής, με την οποία στην ουσία επιδοτούνται τιμές και ιδίως θέσεις εργασίας επαγγελματιών, που όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική ζήτηση και τις ανάγκες της οικονομίας.
Το κόστος της επιδότησης αυτής είναι η περαιτέρω επιδείνωση του δημόσιου χρέους. Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι 83% των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και εισοδηματιών δεν πλήρωσε καθόλου φόρο το 2009, ενώ για το 2010 καταγράφεται πτώση των εσόδων από τους φόρους εισοδήματος περίπου 13%.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment