του Γεωργίου Κ. Μπήτρου
Καθημερινή
14 Απριλίου 2013
Το 1983, θα θυμούνται οι αναγνώστες, ο τότε τσάρος της οικονομίας Γεράσιμος Αρσένης ίδρυσε τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) για να εξυγιάνει και να πουλήσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα εντάσσονταν σ’ αυτόν. Το αποτέλεσμα είναι πολύ γνωστό. Από τις 67 μεγάλες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν, με εξαίρεση δύο-τρεις που συνεχίζουν να φυτοζωούν εις βάρος των φορολογουμένων, όλες έκλεισαν, αφού προηγουμένως πρόσθεσαν αρκετά δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος.
Δυστυχώς, το γαϊτανάκι των καταστροφικών οικονομικών πολιτικών που υιοθετήθηκαν καθ’ όλη τη Μεταπολίτευση για την προαγωγή του αποκαλούμενου «εθνικού συμφέροντος», αλλά που κατέληξαν στην τρέχουσα καταθλιπτική συγκυρία, συνεχίζεται το 2013 σαν να μη συνέβη τίποτε εν τω μεταξύ. Προφανή απόδειξη περί τούτου αποτελεί η δήλωση του νυν τσάρου της οικονομίας Ιωάννη Στουρνάρα ότι η συγχώνευση των τραπεζών Εθνικής και Eurobank δεν ματαιώθηκε οριστικά, γιατί η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης είναι η «εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου μέσω συγχωνεύσεων».
Από την άποψη της οικονομικής βιβλιογραφίας, τίποτε δεν δικαιολογεί αυτή τη συγχώνευση. Ο κεντρικός τραπεζίτης διαθέτει μελέτες παλαιότερων συγχωνεύσεων που έχουν γίνει στην Τράπεζα της Ελλάδος, οι οποίες δεν βρίσκουν να υπάρχουν οικονομίες κλίμακας και εύρους, ή συνέργειες όπως αναφέρονται κοινώς. Αλλά, χάριν ανταπόδειξης, έστω ότι υπάρχουν πράγματι κάποιες συνέργειες και ότι η πολιτική της «εξυγίανσης μέσω συγχωνεύσεων» δεν είναι ένα κακόγουστο αστείο. Θα ήταν δικαιολογημένη η επιδιωκόμενη συγχώνευση χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απώλειες στην ευημερία των πολιτών από την εξαφάνιση του ανταγωνισμού σ’ αυτόν τον κρίσιμο τομέα; Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που έδωσε το πράσινο φως, ποιες σχετικές μελέτες συμβουλεύτηκε; Μήπως έκανε κάποια δημόσια διαβούλευση για να εκφράσουν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που θα ζημιωθούν τις αντιρρήσεις τους; Τέλος πάντων, αυτή η επιτροπή τίνος τα συμφέροντα υπηρετεί; Μέτρησε κάποιος τους συστημικούς κινδύνους που έχουν δημιουργήσει οι τελευταίες συγχωνεύσεις τραπεζών, και αν ναι, τι έδειξαν; Κ.λπ. Κ.λπ. Τίποτε απ’ όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν προκειμένου να αποφευχθεί ένα μεγάλο λάθος δεν έγινε, και όλες οι ενδείξεις είναι ότι η τρικομματική κυβέρνηση, ο νυν τσάρος της οικονομίας, ο κεντρικός τραπεζίτης και η Επιτροπή Ανταγωνισμού είτε δεν έμαθαν τίποτε από τα σφάλματα του παρελθόντος είτε, για δικούς τους αδιαφανείς λόγους, προωθούν μια συγχώνευση η οποία αντιφάσκει με τις ίδιες τις δηλώσεις τους ότι εργάζονται για την επάνοδο της χώρας στην αναπτυξιακή διαδικασία και την παραμονή μας στη Ζώνη του Ευρώ.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment