του Π.Κ. Ιωακειμίδη
Τα Νέα
5 Απριλίου 2013
Με τη «διάσωση» της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ευρωζώνη έφθασαν σε κομβικό σημείο κατά τη διαδικασία διαχείρισης της κρίσης. Ταυτόχρονα φάνηκε η προχειρότητα που χαρακτηρίζει τη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής και λήψης αποφάσεων στο σύστημα της ΕΕ.
Με τη «διάσωση» της Κύπρου ανατράπηκαν ορισμένες (υποτίθεται) εμπεδωμένες αρχές και ρυθμίσεις, δημιουργήθηκαν ή επιχειρείται να δημιουργηθούν άλλες εξόχως αμφιλεγόμενες, άνοιξαν επικίνδυνες διαδικασίες με απρόβλεπτες συνέπειες, ενώ πιστοποιήθηκαν νέες διαιρέσεις στη συγκρότηση της Ενωσης. Πρώτα απ' όλα, ο τρόπος λήψης αποφάσεων πιστοποίησε ότι η όλη διαδικασία πάσχει βαθύτατα. Οι αποφάσεις του Εurogroup είναι εμφανές ότι δεν προετοιμάζονται με τη μεθοδικότητα που θα έπρεπε. Σταθερά σχεδόν αποδίδουμε την ευθύνη στον ρόλο ορισμένων κρατών-μελών και κυρίως στη Γερμανία (όχι αδίκως, ίσως) για τις ακατανόητες αποφάσεις που λαμβάνει. Υποτιμούμε συστηματικά, ωστόσο, ότι αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί ορισμένες χώρες-μέλη συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο, αλλά επειδή οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων είναι τόσο χαοτικές που επιτρέπουν σε μία ή σε περισσότερες χώρες να κυριαρχήσουν. Συνήθως, οι χώρες αυτές είναι εκείνες που έχουν καλή και αποτελεσματική αντιπροσώπευση, σε στελεχικό (κυρίως) και σε πολιτικό επίπεδο, χώρες με προτάσεις και σχέδιο για το συζητούμενο πρόβλημα.
Έτσι, όταν το Εurogroup συνεδριάζει χωρίς προηγουμένως να έχει επεξεργαστεί σε βάθος δέσμη αποφάσεων, όταν ορισμένες προτάσεις, ιδέες, σχέδια πέφτουν στο τραπέζι εντελώς τυχαία, πρόχειρα, ασυντόνιστα, χωρίς να έχουν εκτιμηθεί οι συνέπειές τους, όταν τα μισά μέλη του Εurogroup δεν γνωρίζουν (συνήθως) τι ακριβώς σχεδιάζουν τα άλλα μισά, είναι αναπόφευκτο να προκύπτουν αντιφατικές, αλλόκοτες και τελικά επικίνδυνες αποφάσεις (όπως, π.χ., το κούρεμα καταθέσεων και μάλιστα κάτω από τα 100.000 ευρώ). Και αναπόφευκτα, το Εurogroup καπελώνεται. Μάλιστα, το ότι αυτή τη στιγμή στο Εurogroup προεδρεύει ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, πρόσωπο χωρίς εμπειρία και χωρίς ουσιαστική γνώση του περιεχομένου της Ενωσης και, επιπλέον, με πλούσια δογματική σκέψη, η «χαοτική λήψη αποφάσεων στο πόδι» επιτείνεται.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment