Sunday, May 23, 2010

Το χρέος της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας

της Deborah Winslow Nutter

Καθημερινή
23 Mαϊου 2010

Τα τελευταία 65 χρόνια, η Ευρώπη καταφέρνει να διαψεύδει τις δυσμενείς προβλέψεις, επιτυγχάνοντας εκπληκτικά πράγματα. Η Ε.Ε. ένωσε υπό τη σκέπη της τους αντιπάλους δύο Παγκοσμίων Πολέμων, έφερε κοντά τον Νότο και τον Βορρά της ηπείρου και επούλωσε τις πληγές του διχασμού Ανατολής - Δύσης.

Σήμερα, όμως, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η ελληνική συμμετοχή σε αυτό βυθίζονται σε κρίση, με μία ταχύτητα που μας έχει προκαλέσει κατάπληξη. Ο κόσμος παρατηρεί με ανησυχία τις διαδηλώσεις στην Αθήνα, τους Γερμανούς ψηφοφόρους που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από το κοινό νόμισμα και τους Ευρωπαίους ηγέτες να πασχίζουν για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου, με το οποίο θα καταπολεμηθεί το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων κρατικών χρεών.

Κάθε φορά που η Ε.Ε. αντιμετώπιζε πρόβλημα στο παρελθόν είχε την τύχη να καθοδηγείται από ένα γαλαξία ηγετών, οι οποίοι κατάφερναν να αρθρώνουν ένα συλλογικό όραμα και να καθιστούν δυνατή την πραγματοποίησή του. Η διαφορά της σημερινής κρίσης είναι ότι στο επίκεντρο των κρίσιμων αποφάσεων βρίσκεται η ελληνική πολιτική ηγεσία. Από τις πράξεις και τις παραλείψεις της θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το μέλλον της Ευρώπης. Ποιο είναι λοιπόν το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτές τις κρίσιμες ώρες;

Περισσότερα

No comments: