Sunday, May 16, 2010

Οι Ελληνες χρειάζονται ηγεσία με όραμα

Ο αρθρογράφος των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» Τομ Φρίντμαν μιλάει στην «Κ» για την παγκοσμιοποίηση, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ

Συνέντευξη στον Αθανασιο Eλλις

Καθημερινή
16 Mαϊου 2010



Για να καταφέρει ο ελληνικός λαός να ξεπεράσει την κρίση χρειάζεται να πεισθεί ότι η πολιτική του ηγεσία έχει όραμα για ένα καλύτερο μέλλον, εκτιμά ο Τομ Φρίντμαν, ο σημαντικότερος ίσως αρθρογράφος της πιο έγκυρης εφημερίδας της Αμερικής, και για πολλούς του κόσμου. Μιλώντας στην «Κ» ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός δημοσιογράφος, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα για να διαπιστώσει από κοντά το εύρος του προβλήματος, δηλώνει εντυπωσιασμένος από τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την κρίση ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.

Εχοντας ασχοληθεί εκτενώς με την παγκοσμιοποίηση σε άρθρα, ομιλίες και βιβλία του, τονίζει ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως στον σημερινό αλληλοεξαρτώμενο κόσμο η βαθιά κρίση σε μια σχετικά μικρή χώρα όπως η Ελλάδα επηρεάζει τη διεθνή οικονομία. Δεν διστάζει επίσης να χαρακτηρίσει όσους σορτάρουν εναντίον επιχειρήσεων αλλά και χωρών ως χρήσιμους παράγοντες στο πλαίσιο της ελεύθερης λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας.

Τέλος, ίσως προφητικά -αυτό θα φανεί στην πορεία- αναφέρει στην τελευταία στήλη του στους «Τάιμς» ότι οι ίδιοι οι Ελληνες με τη συμπεριφορά τους θα δώσουν την απάντηση στο ερώτημα εάν θα μπορέσει η Ελλάδα να υλοποιήσει την κοινωνική και πολιτική επανάσταση που όλοι πλέον θεωρούν αναγκαία προϋπόθεση για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση. «Οι πιθανότητες είναι μικρές. αλλά δεν θα χρειαστεί να συμβουλευθεί κανείς το ΔΝΤ για να μάθει την απάντηση. Απλά κοιτάξτε τους νέους της Ελλάδας. Εάν σε έξι μήνες τους δείτε να μεταναστεύουν, τότε σορτάρετε κατά της Ελλάδας. Εάν τους δείτε να μένουν και να δίνουν τη μάχη, αυτό σημαίνει ότι αισθάνονται πως υπάρχει κάτι για το οποίο αξίζει να αγωνιστούν, και σε αυτή την περίπτωση ίσως να θέλετε να αγοράσετε μερικά ελληνικά ομόλογα».

Περισσότερα

No comments: