Thursday, December 16, 2010

Το ΠΑΣΟΚ έχει 63% πιθανότητες να επανεκλεγεί!

του Τάκη Μίχα

Protagon.gr

15 Δεκεμβρίου 2010

Σύμφωνα με την λαϊκή σοφία η επανεκλογή του κυβερνώντος κόμματος στο μέλλον θα είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των «σκληρών» δημοσιονομικών μέτρων που αναγκάζεται να πάρει. Καμιά κυβέρνηση, σύμφωνα πάντοτε με την λαϊκή σοφία, δεν θα μπορέσει να αντέξει τα «αντιλαϊκά» μέτρα τα οποία καλείται να λάβει η σημερινή κυβέρνηση.

Πόσο δίκιο έχει άραγε η λαϊκή σοφία; Δεν είναι άραγε αυτονόητο ότι μια κυβέρνηση που κόβει μισθούς και συντάξεις και αυξάνει τους φόρους θα αντιμετωπίσει την λαϊκή οργή στις επόμενες εκλογές; Ίσως να είναι αυτονόητο. Όμως δεν είναι και σωστό. Αυτονόητο είναι επίσης ότι ο ήλιος ανατέλλει από την Ανατολή και δύει στην Δύση-όμως από την σκοπιά της Φυσικής πρόκειται για ανοησία.

Ανάλογα ισχύουν και στο θέμα της επανεκλογής του ΠΑΣΟΚ. Διεθνείς επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η αυστηρότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει μια κυβέρνηση δεν παίζει κανένα ρόλο στην πιθανότητας επανεκλογής της! Αυτό που παίζει τον καθοριστικό ρόλο είναι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας πρόσφατης μελέτης τριών καθηγητών αμερικανικών πανεπιστημίων (Α. Alesina-Harvard, D. Carloni-Berkeley, Gianpaolo Lecce–New York). Η μελέτη είχε ως δείγμα 19 πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ για μία περίοδο 33 ετών-μεταξύ των ετών 1975 και 2008. Πρόκειται για τις Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδά, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμάνια, Ελλάδα(1990-1994), Ιρλανδία (1986-1989), Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία ,Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ.

Περισσότερα

Εδώ θα βρείτε τη σχετική εργασία

No comments: