Friday, December 31, 2010

Η Ελλάδα σε κρίσιμο σταυροδρόμι

του Ζώη Τσώλη

Το Βήμα

31 Δεκεμβρίου 2010

«Δεν θα χρεοκοπήσου- με. Το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξηςκαι το 2013 θα απαλλαγούμε από το μνημόνιο». Σε αυτή τη φράση της ομιλίας του κ. Γ. Παπανδρέου στη Βουλή κρύβεται η σκληρή πραγματικότητα για τη θέση της οικονομίας και συνάμα το καλύτερο σενάριο για την έξοδο από την κρίση και το μέλλον των εργαζομένων, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, οι οποίοι βίωσαν τη χρονιά που έφυγε τον χειρότερο εφιάλτη μετά τον πόλεμο.

Η νέα χρονιά όμως που ανέτειλε σήμερα, το 2011, θα είναι εξίσου δύσκολη με το 2010, με κύρια χαρακτηριστικά της την ύφεση και τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ίσως ξεπεράσει και το 15%.

Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων θα υπερβεί τις 800.000.

Στο ερώτημα τι μπορεί να γίνει την απάντηση έδωσε προ μερικών εβδομάδων ο επικεφαλής του προγράμματος σωτηρίας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος μιλώντας σε ακροατήριο επιχειρηματιών ξεκαθάρισε:

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Στην Ελλάδα του ευρώ δεν υπάρχει η δυνατότητα της υποτίμησης. Οι επενδύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση. Και για να γίνουν επενδύσεις απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές».

Περισσότερα

No comments: