Thursday, December 23, 2010

Ευρωπαϊκά ημίμετρα

του Χρήστου Χατζηεμμανουήλ

Καθημερινή

23 Δεκεμβρίου 2010

Η ανάγνωση των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. μόνο σε θλιβερά συμπεράσματα μπορεί να οδηγήσει ως προς τη βούληση και την ικανότητα της πολιτικής Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση δημοσίου χρέους, που από τη χώρα μας διά μέσου της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας απειλεί πλέον να εξαπλωθεί και στην Ισπανία.

Ασφαλώς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν τη δημιουργία ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Για τον σκοπό αυτό, θα τροποποιηθεί άμεσα η Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ε.Ε. διά της προσθήκης ειδικής αναφοράς. Από το 2013 και μετά, ο νέος ΕΜΣ θα παρέχει στήριξη, πάντοτε υπό αυστηρούς όρους, σε όποια χώρα της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει αδυναμία αναχρηματοδότησης του χρέους της. Ακόμη, προκειμένου η ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη και κυρίως οι αγορές να λάβουν ένα μήνυμα σύμπνοιας και αποφασιστικότητας, οι ηγέτες διαβεβαίωσαν ότι είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να μη διαταραχθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα του συνόλου της Ευρωζώνης και να ξαναμπεί η Ευρώπη σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Ολα καλά, λοιπόν; Κάθε άλλο! Διότι μια πιο προσεκτική εξέταση αποκαλύπτει ότι για μία ακόμη φορά η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν κατόρθωσε να καταλήξει παρά σε ημίμετρα και «λύσεις» χωρίς ιδιαίτερη αξιοπιστία.

Περισσότερα

No comments: