Friday, December 31, 2010

Ο Έλληνας Ξάδερφος

του Αριστείδη Χατζή

[Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι καθαρά συμπτωματική]


Και γιατί γίνονται εν κατακλείδι όλα αυτά, για να περνάνε καλά οι κωλογερμανοί;
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Είσαι ένας αρκετά ευκατάστατος έμπορος και γι’ αυτό το λόγο δεν έχεις άγχος για την οικογένειά σου. Καταφέρνεις και εξασφαλίζεις τα πάντα για τη γυναίκα σου και τα παιδιά σου και ζείτε άνετα. Κάποια στιγμή όμως εμφανίζεται στο σπίτι σου ένας μακρινός φτωχός ξάδελφος και σε παρακαλάει να τον αφήσεις να μείνει μαζί σας – γιατί στο κάτω-κάτω είστε και ξαδέλφια – και να του δανείσεις αρκετά λεφτά για να ανοίξει μια δική του επιχείρηση. Σου υπόσχεται ότι όχι μόνο θα ξεπληρώσει το χρέος αλλά η επιχείρησή του θα αγοράζει από σένα χοντρικά και θα σε στηρίζει.

Εσύ, αν και έχεις πολλές αμφιβολίες και δεν τον χωνεύεις καθόλου, το κάνεις γιατί ο ξάδελφος, είναι μεν γνωστό ρεμάλι, σου ήρθε όμως κουστουμαρισμένος και φαίνεται να έχει σοβαρέψει. Τον παίρνεις σπίτι, του δανείζεις χρήματα, κάνεις τον σταυρό σου και ελπίζεις να πάνε όλα καλά. Στο μεταξύ λόγω της κρίσης οι δουλειές σου έχουν πέσει και ενώ δεν αντιμετωπίζεις σοβαρό πρόβλημα κάνεις αρκετές περικοπές στα έξοδα του σπιτιού σου. Βέβαια ο ξάδελφος όχι μόνο δεν κάνει κάτι αντίστοιχο αλλά κάθε βράδυ τα τρώει στα μπουζούκια και στις γυναίκες. Όταν τον ρωτάς (αρκετά ανήσυχος) πώς τα πάει, σου απαντά, «μην ανησυχείς ξάδερφε, μια χαρά είμαι!» Βέβαια μια μέρα σε πιάνει (με σοβαρό ύφος) και σου λέει: «Ξάδερφε τέρμα οι μαλακίες. Από εδώ και πέρα θα σοβαρευτώ και θα στρωθώ στη δουλειά – να σου δώσω κι εσένα όσα σου χρωστάω». Χαίρεσαι βέβαια αλλά ο ξάδελφος αντί να σοβαρέψει πέφτει με τα μούτρα στην κραιπάλη. Σε ζώνουνε τα φίδια αλλά από την άλλη, τι να κάνεις;

Κάποια μέρα έρχεται πολύ ταραγμένος και σου αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν πάει καλά οικονομικά αλλά η επιχείρησή του πήγε κατά διαόλου, χρωστάει σε όλο τον κόσμο, δεν έχει πλέον κανέναν να του δανείσει και κινδυνεύει να του κόψουν το ηλεκτρικό και το τηλέφωνο. Δεν έχει ούτε τα αναγκαία χρήματα για να φάει κάτι την επόμενη ημέρα. Αν βγει να δανειστεί θα βρει λεφτά αλλά μόνο από τοκογλύφους με τόκο που είναι αδύνατο να πληρώσει. Πέφτει στα πόδια σου και σε παρακαλάει – είσαι ο μόνος που μπορεί να τον σώσει.

Καταλαβαίνεις ότι αν δεν βοηθήσεις θα είναι χειρότερη η κατάσταση. Θα χάσεις όσα του δάνεισες, θα τον έχεις στο σπίτι μόνιμα να τον τρέφεις, οι δανειστές του θα πέσουν πάνω σου γιατί υπέγραψες σαν εγγυητής και τελικά θα σε σκυλοβρίσει και η οικογένειά σου γιατί ενώ έκανες σοβαρές περικοπές στα δικά σας έξοδα και μείωσες το χαρτζιλίκι των παιδιών σου, συνέχιζες να δανείζεις στο ρεμάλι τον ξάδελφό σου (που φυσικά αγόρασε ελάχιστα από το μαγαζί σου).

Όμως, αν και καταλαβαίνεις πως δεν θα τη γλυτώσεις και πάλι, πρέπει να βρεις ένα τρόπο να τον στριμώξεις και να τον υποχρεώσεις να σοβαρευτεί. Επειδή σου έχει πάρει όμως πολύ τον αέρα και δεν έχεις κανένα τρόπο να τον πιέσεις γιατί είστε συγγενείς αποφασίζεις να καταφύγεις στη θεία Ορτανσία. Η θεία Ορτανσία είναι μια πολύ μακρινή θεία, έχει λεφτά, θα τσοντάρει κι αυτή αλλά έχει επίσης και τσαμπουκά. Θα τον υποχρεώσει να κάνει ό,τι πρέπει για να σοβαρευτεί. Ο ξάδελφος γκρινιάζει λίγο (γιατί καταλαβαίνει ότι σε αντίθεση με σένα, η θεία Ορτανσία θα τον ταλαιπωρήσει) αλλά το δέχεται γιατί δεν έχει δεκάρα πάνω του. Του δανείζετε (εσύ τα περισσότερα) με δόσεις και κάνετε τον σταυρό σας. Η θεία Ορτανσία απαιτεί να τον ελέγχει κάθε τρίμηνο κι αν ακολουθεί το πρόγραμμα που συμφωνήσατε οι τρεις θα παίρνει την επόμενη δόση.

Φυσικά ο ξάδελφος κάνει τα δικά του και προσπαθεί να σας εξαπατήσει, η οικογένειά σου το μαθαίνει και σε βρίζει πατόκορφα, η θεία Ορτανσία σου λέει εμπιστευτικά ότι «άστα τώρα ανιψιέ, δεν θα πάρεις τα παλιά χρέη, πάρε το απόφαση». Το χειρότερο όμως είναι ότι κάθε μέρα όλη η σάρα και η μάρα που του έτρωγε τα λεφτά (γκόμενες, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, χαρτοπαίκτες, λουλουδούδες, τραγουδίστριες, κοσμηματοπώλες κλπ.) στη λέει: «Εξαιτίας σου χάσαμε το κορόιδο που του τα τρώγαμε κανονικά! Τι θα κάνουμε τώρα εμείς;»

Κάποια μέρα που έχεις αγανακτήσει, τον έχεις πιάσει από τον γιακά και του λες «Σοβαρέψου επιτέλους!» θα στην πει κι αυτός:

«Για στάσου ρε ξάδερφε! Εσύ μιλάς; Δηλαδή τι έκανες για μένα; Που με έβαλες στο σπίτι σου; Αίμα σου είμαι! Και μάλιστα ο προπροπροπροπροπροπροπροπροπροπροπροπροπάππους σου χρωστάει πολλά στον προπροπροπροπροπροπροπροπροπροπροπροπροπάππου μου. Που μου δάνεισες; Με τόκο όμως! Δεν έχει σημασία που είναι 3 φορές χαμηλότερος από αυτό που θα έβρισκα στην αγορά! Έπρεπε να μου τα δώσεις άτοκα γιατί είμαστε ξαδέρφια! Που δεν θα τα πάρεις πίσω ποτέ; Άνθρωποι είμαστε! Κάτι μας έτυχε! Προς Θεού! Κόψε λίγα από την οικογένειά σου που ζει μια χαρά και θα τα βρεις! Και εκτός των άλλων αν το καλοσκεφτείς, εσύ μου χρωστάς! Γιατί έχω αγοράσει το 0,2% όλων όσων πούλησες πέρσι!!! Ήθελα να δω τι θα έκανες χωρίς το δικό μου τζίρο! Γι’ αυτό σκάσε και πλήρωνε..»

Συνεχίζεται..

News Alert! Ο ξάδερφος μην αντέχοντας άλλο την καταπίεση που του ασκείς ...αγανάκτησε!

No comments: