Sunday, December 19, 2010

Η Παιδεία καθρέφτης του δημόσιου τομέα

του Τάκη Μίχα

Protagon.gr
19 Δεκεμβρίου 2010

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η παιδεία στην Ελλάδα βρίσκεται σε τεράστια κρίση και παρουσιάζει ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις. Αυτό έδειξε η πρόσφατη έκθεση της PISA για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου για μια ακόμη φορά η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του μέσου όρου 60 χωρών όσον αφορά τις επιδόσεις των δεκαπεντάχρονων μαθητών στους τομείς κατανόηση κειμένου, μαθηματικά και φυσικές επιστήμες.

Ανάλογη είναι και η εικόνα με την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εδώ οι ειδικοί λαμβάνουν υπ’ όψη δυο δείκτες υπολογισμού της ποιότητας από τις οποίες ο πρώτος δίνει έμφαση στην έρευνα και ο δεύτερος στην διδασκαλία.

Ο πρώτος δείκτης είναι η ετήσια παγκόσμια κατάταξη του πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong (SJT) βάσει της οποίας τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με βάση την ποιότητα της έρευνας την οποία παράγουν. Εδώ βλέπουμε μόλις δυο ελληνικά πανεπιστήμια μεταξύ των 500 πρώτων του κόσμου –και κανένα από αυτά τα δυο δεν περιλαμβάνεται στην λίστα των 100 κορυφαίων ιδρυμάτων ενώ άλλες χώρες με συγκρίσιμο ΑΕΠ η πληθυσμό με την Ελλάδα (Φινλανδία, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία) έχουν ένα ή περισσότερα πανεπιστήμια στην λίστα των 100 κορυφαίων.

Περισσότερα

No comments: