Saturday, July 16, 2011

Ορισμένα πραγματικά ερωτήματα

του Τάσου Τέλλογλου

Protagon.gr

16 Ιουλίου 2011

Η τελείως ακατανόητη παρατήρηση του κ. Α.Σαμαρά, που πυροδοτήθηκε απο την αρχική δήλωση του κ. Ε.Βενιζέλου περί «επιλεκτικής χρεωκοπίας» και την άσκοπη δήλωση του κ. Γ.Α.Παπανδρέου για την αδυναμία πληρωμών για ενα περιορισμένο χρονικό διάστημα, ήρθε ως συνήθως να κρύψει τα πραγματικά ερωτήματα για τη διαφαινόμενη άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους .

Μερικές απαντήσεις, αλλά όχι τιμολογημένες, έδωσε ο κ. Ε.Βενιζέλος για την ελάφρυνσή μας απο το συνολικό βάρος του χρέους. Ο κ. Γ.Α.Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, στην οποία συμμετέχει από την αρχή ο κ. Βενιζέλος, είχαν μετά το φθινόπωρο του 2010 διαφωνήσει δημόσια με τη γερμανική πρόταση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με το (σωστό) επιχείρημα ότι ενα «κούρεμα» θα επιβάρυνε, μεταξύ των θεσμικών επενδυτών, πρωτίστως τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά μας ταμεία στα χέρια των οποίων υπάρχουν ελληνικά ομόλογα που σε διάφορες λήξεις ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ.

Πόσα από αυτά περιλαμβάνονται στις επιλογές των σειρών ομολόγων που συζητείται τώρα να μην πληρωθούν και τι προβλήματα θα δημιουργήσει (η μη πληρωμή) στους οργανισμούς που τα είχαν αγοράσει στην Ελλάδα;

Περισσότερα

No comments: