Wednesday, January 12, 2011

Μερικές Σκέψεις για την Μεταρρύθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα

των Χρυσάφη Ιορδάνογλου και Θανάση Στέγγου

Greek Economists for Reform.com
11 Ιανουαρίου 2011


Είναι φανερό ότι το σημερινό σύστημα διακυβέρνησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχει αποτύχει. Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης μεταρρυθμίσεων το Υπουργείο Παιδείας έχει καταθέσει ένα Σχέδιο για την πλήρη αναδιάρθρωση της ελληνικής Ανώτατης Παιδείας. Το Σχέδιο έχει πολλές θετικές πλευρές αλλά, ταυτόχρονα, αφήνει μερικές από τις κρίσιμες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν μάλλον ασαφείς. Στο παρόν κείμενο προσπαθούμε να καλύψουμε κάποια από τα κενά που υπάρχουν στις προτάσεις του Υπουργείου και να προσφέρουμε ένα σύνολο συγκεκριμένων μέτρων που –κατά την άποψή μας- πρέπει να ληφθούν προκειμένου η μεταρρύθμιση του συστήματος να επιτύχει.

Το Σχέδιο του Υπουργείου προτείνει τη δημιουργία Διοικητικού Συμβουλίου με εσωτερικά και εξωτερικά μέλη σε κάθε Ίδρυμα αλλά αφήνει τον προσδιορισμό των «λεπτομερειών» ανοιχτό στον διάλογο. Το κείμενό μας περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για τη σύνθεση όσο και για τον τρόπο επιλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Επιπλέον, προσφέρει ένα σαφέστερο περίγραμμα των «εξουσιών» του Συμβουλίου. Επίσης, προτείνουμε τη θέσπιση μιας θέσης Γραμματέα Διοίκησης και Διαχείρισης σε κάθε Ίδρυμα. Η θέση είναι παρόμοια με αυτήν του αντιπροέδρου Διοίκησης και Οικονομικών που υπάρχει στη διοικητική δομή των περισσότερων πανεπιστημίων του εξωτερικού. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα που το Σχέδιο του Υπουργείου δεν το αντιμετωπίζει. Προτείνουμε συγκεκριμένη φόρμουλα για τη συμμετοχή των φοιτητών και του διοικητικού προσωπικού στα όργανα τον Ιδρυμάτων τη στιγμή που οι προτάσεις του Υπουργείου πάνω στο θέμα είναι τελείως αόριστες. Τέλος, τασσόμαστε σαφώς υπέρ της θέσπισης μιας Ανεξάρτητης Αρχής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και περιγράφουμε με συγκεκριμένο τρόπο τις αρμοδιότητές της.

Η έμφαση του κειμένου μας επικεντρώνεται στη δομή του μηχανισμού λήψης αποφάσεων στην ελληνική Ανώτατη Παιδεία γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα της μεταρρύθμισης. Εάν η δομή της διακυβέρνησης αλλάξει, ο δρόμος για μια σειρά από θετικές εξελίξεις (καλύτερα συστήματα κινήτρων, ανοιχτές και ευέλικτες διαδικασίες προσλήψεων, ταχύτερη αποπεράτωση σπουδών κλπ) θα έχει ανοίξει. Εάν το μοντέλο λήψης αποφάσεων μείνει όπως είναι σήμερα και οι τυχόν αλλαγές είναι απλώς διακοσμητικές, φοβούμαστε ότι το όλο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα θα αποτύχει. Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να αποτύχουμε.

Περισσότερα

Το πλήρες άρθρο

No comments: