του Γιώργου Παπαϊωάννου
Το Βήμα
24 Φεβρουαρίου 2013
Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ επισκέφθηκε τη χώρα με ομάδα γερμανών επιχειρηματιών, καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα που θα τροφοδοτούσαν την Ευρώπη με ηλιακή ενέργεια, καθώς και για άλλα λιγότερο μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια. Παρόμοιες προσδοκίες δημιουργήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ, καθώς και από τα ταξίδια ελλήνων αξιωματούχων στο Κατάρ, όπως τελευταία του κ. Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, ελάχιστες από τις προσδοκίες αυτές μετουσιώθηκαν σε επενδύσεις.
Οπως και οι Γερμανοί στο παρελθόν, έτσι και οι γάλλοι επιχειρηματίες που συνόδευαν τον Φρανσουά Ολάντ την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα ήλθαν κυρίως, σύμφωνα με κορυφαίο έλληνα επιχειρηματία, «για να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να δημιουργήσουν επαφές για ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες, όταν τα πράγματα στρώσουν». Διότι, αν ο γάλλος πρόεδρος ενδιαφερόταν για γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είχε φροντίσει πρώτα να παραμείνουν στη χώρα αυτές που βρίσκονταν εδώ και έφυγαν τον τελευταίο χρόνο.
Παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ έχει εξασθενήσει, το επενδυτικό ρίσκο της χώρας παραμένει υψηλό. Και τούτο διότι, όπως επισημαίνουν πηγές του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αυτό που κρατάει χαμηλά το επενδυτικό ενδιαφέρον συνδέεται κατά κύριο λόγο με την αβεβαιότητα που δημιουργούν τόσο το ευμετάβλητο φορολογικό καθεστώς όσο και ο δυσκίνητος και χρονοβόρος μηχανισμός απονομής δικαιοσύνης.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment