Saturday, December 4, 2010

Γραφειοκρατικό καρτέλ στην αγορά εργασίας

του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Καθημερινή

4 Δεκεμβρίου 2010

Η επιδίωξη ομάδων γραφειοκρατών να επιβάλουν «κανόνες» σε όλους εμάς τους υπόλοιπους, είναι χαρακτηριστική στα καθεστώτα «σοβιετικού τύπου». Μόνοι άρχοντες ήσαν, στα καθεστώτα εκείνα, οι πολιτικοί κομισάριοι και οι «εκπρόσωποι» οργανωμένων ομάδων, επαγγελμάτων και περιοχών. Μια απίθανη κρατικοδίαιτη και κομματική γραφειοκρατία, που αφαιρεί, κατατρώγει και μοιράζεται ένα απίθανα σημαντικό μερίδιο του δημιουργούμενου προϊόντος με μοναδικό ρόλο να διατάσσει και να ρυθμίζει περιορισμούς στη ζωή και τη δημιουργικότητα όλων των άλλων.

Ιδιαίτερα μάλιστα εργαζομένων και επιχειρήσεων που ξεχωρίζουν. Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν άμεσο συμπαραστάτη τους πολιτικούς και των δύο μεγάλων κομμάτων, ο καθείς με τον τρόπο του. Επειδή, προφανώς, οι πολιτικοί «ηγέτες» εξαρτώνται, με κρυφούς τρόπους αλλά σίγουρα σε απελπιστικό βαθμό, από την αλληλοκάλυψη συνδικαλιστών, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε δραστήριους λομπίστες και αποτελεσματικούς ομαδάρχες ψήφων. Και στις δύο πλευρές: εργατική και εργοδοτική.

Μια ακόμη απόδειξη προέκυψε αργά το βράδυ της Τετάρτης, με τη μυστικώς εξυφασμένη συμφωνία μεταξύ τριών γραφειοκρατών της εργοδοσίας (κ.κ. Δασκαλόπουλος, Κορκίδης και Ασημακόπουλος), ενός της εργατικής γραφειοκρατίας (κ. Παναγόπουλος), υπό την υψηλή εποπτεία της υπουργού Εργασίας κ. Κατσέλη. Συμφωνία η οποία επιδιώκει να εμπεδώσει συνθήκες καρτέλ σε ό,τι αφορά το κόστος εργασίας και να εμποδίσει την ελεύθερη προσαρμογή των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες που διαγράφονται στους αμέσως επόμενους μήνες, ρίχνοντας στην ανεργία πολλές χιλιάδες εργαζομένους, με ταυτόχρονη εμπέδωση ανασφαλέστερων συνθηκών απασχόλησης.

Περισσότερα

No comments: