Tuesday, January 25, 2011

Πάρτε την Παιδεία στα χέρια σας!

του Τάκη Μίχα

Protagon.gr

25 Ιανουαρίου 2011

Πολύ μελάνι και εργατοώρες έχουν δαπανηθεί από τους σχολιαστές στην αξιολόγηση των μέτρων που προτείνει η Άννα Διαμαντοπούλου για την παιδεία. Άσκοπα κατά την άποψη μας. Διότι τα μέτρα της κ. Διαμαντοπούλου απλά στοχεύουν να «αναβαθμίσουν» ένα άθλιο σύστημα και όχι να το καταργήσουν.

Αντίθετα το νέο δόγμα για την παιδεία που εξήγγειλε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της στο Μπαντμινγκτον σηματοδοτεί μια επαναστατική αλλαγή-κυρίως στον χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για το δόγμα «τα χρήματα ακολουθούν τον μαθητή και όχι το σχολείο».

Στο υπάρχον σύστημα ο λόγος για την ύπαρξη δημόσιων υπηρεσιών-όπως η παιδεία- είναι κυρίως για να εξυπηρετούν τους εργαζόμενους σε αυτές και δευτερευόντως μόνο τους χρήστες των υπηρεσιών. Οι σιδηρόδρομοι υπάρχουν για τους σιδηροδρομικούς, τα εκπαιδευτήρια για τους εκπαιδευτικούς, τα νοσοκομεία για τους γιατρούς και τις διοικήσεις, η ΔΕΗ για τους συνδικαλιστές κλπ.

Σε αυτό το σύστημα οι πολίτες δεν έχουν την δυνατότητα της «εξόδου» αλλά τιμωρούνται αν το επιχειρήσουν. Κλασσικό παράδειγμα η παιδεία .Η δευτεροβάθμια δημόσια παιδεία στην Ελλάδα είναι μια από τις χειρότερες στον κόσμο παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καθηγητών στην Ευρώπη. Όμως το κράτος τιμωρεί τον πολίτη που θα προσπαθήσει να αναζητήσει καλύτερες υπηρεσίες έξω από τον δημόσιο τομέα. Δεν του χρηματοδοτεί την φοίτηση σε ιδιωτικό σχολείο-ούτε καν του επιτρέπει να αφαιρεί τα δίδακτρα από το φορολογητέο εισόδημα. Καταλήγει λοιπόν ο πολίτης να πληρώνει δυο φορές: μια φορά από τους φόρους του για μια υπηρεσία που δεν χρησιμοποιεί και μια άλλη φορά για τα δίδακτρα του ιδιωτικού! Αυτό είναι το μοντέλο που υποστηρίζουν όλα τα κόμματα στην Ελλάδα -από το ΚΚΕ μέχρι τους ιδεολογικούς του κλώνους όπως το ΠΑΣΟΚ την ΝΔ κλπ. Αυτό είναι ακριβώς και το μοντέλο το οποίο προσπαθεί να διαιωνίσει η Α. Διαμαντοπούλου.

Περισσότερα

No comments: