Tuesday, July 12, 2011

Η κρίση του χρέους και το χρέος των ηγετών

του Σήφη Πολυμίλη

Το Βήμα

12 Ιουλίου 2011

Η χθεσινή κρίση πανικού στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, μετά τη στοχοποίηση της Ιταλίας από τους διεθνείς κερδοσκόπους, φέρνει την ευρωπαϊκή ηγεσία προ των ευθυνών της. Δεν είναι πια μόνο η προβληματική Ελλάδα που ταράζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Όσο μερίδιο ευθύνης κι αν έχουμε ,για την σημερινή κατάσταση, είναι φανερό πια ότι η κατάσταση, ανεξαρτήτως του τι κάνουμε εμείς ,κινδυνεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Με επιπτώσεις πολύ πιο οδυνηρές, όχι για τους καλοπερασάκηδες και αφερέγγυους Έλληνες, αλλά για ολόκληρη την ευρωζώνη...

Αν αυτό το καταστροφικό παιγνίδι των αγορών ,συνοδευτεί και από μια αυτοκαταστροφική αντίδραση των ευρωπαίων ηγετών ,από μια αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης, είναι προφανές πλέον ότι η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη..

Αν στο Eurogroup δεν καταφέρουν να συνεννοηθούν για μια ριζική και συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, άν δεν μπορέσουν να πάρουν αποφάσεις μακράς πνοής κι όχι κάποια συγκυριακά μπαλώματα πάλι, ο μεγάλος χαμένος αυτή τη φορά δεν θα είναι η Ελλάδα, αλλά συνολικά οι χώρες όλου του ευρωπαϊκού νότου με πρώτες την Ιταλία και την Ισπανία.Κι αν μεθαύριο τα ιταλικά η ισπανικά σπρέντ έχουν φτάσει στο 7% όπως δείχνουν τα σημερινά δεδομένα ,οι λύσεις θα είναι πολύ πιο οδυνηρές για όλους και όχι μόνο για την Ελλάδα.

Περισσότερα

No comments: