Tuesday, July 12, 2011

Μνημόνιο αντί... μνήματος

του Μπαμπη Παπαδημητριου

Καθημερινή

12 Ιουλίου 2011

Μας έχει, μέχρι στιγμής, δανείσει το Μνημόνιο, σε μόλις 14 μήνες, το ποσό των 65 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κάπως έτσι δανειζόμαστε την τελευταία εικοσαετία (από το 1991, όταν είχε πλέον αποκατασταθεί η (σχετική) αλήθεια του κόστους χρήματος στην εσωτερική αγορά κεφαλαίων).

Λέμε συχνά –και λέμε σωστά– ότι τα σημερινά προβλήματα οφείλονται στο φτηνό χρήμα μετά το 1998-2000. Απελπίζει η διαπίστωση ότι συνδικαλιστές, πολιτικοί, επιχειρηματίες, επαγγελματίες και ώριμοι πολίτες κάνουν ως να ξεχνούν τι συνέβη μέχρις ότου μπούμε στο ευρώ.

Από το 1991 μέχρι το 2000, η Ελλάδα κατέβαλε συνεχή και κοπιώδη προσπάθεια να βγει από την καθυστερημένη, οπισθοδρομική και κλειστή κρατικίστικη οικονομία της. Η μεγάλη αναμόρφωση έγινε επειδή, με τη μεσολάβηση της οικουμενικής, άρα και της συμμετοχής της Αριστεράς, ο Κων. Μητσοτάκης το επιδίωξε χωρίς περιστροφές. Αν δεν είχαν, στην αρχική εκείνη περίοδο, σωρευθεί οι αλλαγές που έγιναν πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα είχε παραμείνει στην εξασθενημένη κατάσταση, στην οποία την είχε ρίξει η παράλογη κατασπατάληση του κομματικού κράτους.

Περισσότερα

No comments: