Tuesday, July 12, 2011

Τι είδε ο κύριος Forbes στην Αθήνα

του Νικόλαου Α. Βερνίκου

Καθημερινή

12 Ιουλίου 2011

Την αδυναμία συντονισμού της κυβέρνησης, αλλά και την αδιαφορία των επικεφαλής υπουργών που είναι επιφορτισμένοι με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καταδεικνύει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που επέλεξε για το οικονομικό της ένθετο την Πέμπτη 7 Ιουνίου, η Καθημερινή, με τον τίτλο: «Οι ξένοι επενδυτές ήρθαν στην Αθήνα, αλλά η κυβέρνηση τους αγνόησε…».

Το άρθρο έχει ως αφορμή την εμπειρία που έζησε στην «εμπόλεμη ζώνη» του Συντάγματος ο Στιβ Φορμπς, ο εκδότης του ιστορικού και πιο αναγνωρισμένου οικονομικού περιοδικού της Αμερικής, που φέρει το όνομά του. Στο κείμενο καταγράφεται η απουσία των κυβερνητικών στελεχών από το συνέδριο Greek Power Summit 2011, το οποίο διοργανώθηκε στις 14 και 15 Ιουνίου και τελούσε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas). Ο σκοπός του Greek Power Summit ήταν να προσφέρει ένα Road Show στην κυβέρνηση και στους επενδυτικούς φορείς του Δημοσίου εδώ στην Αθήνα. Αντί να πάνε αυτοί στο εξωτερικό, ήλθαν οι επενδυτές εδώ και μάλιστα επενδυτές ελληνικής καταγωγής, με αγάπη για τον τόπο καταγωγής τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί από αυτούς έχουν απογοητευθεί στο παρελθόν από εμπειρίες που είχαν με την ελληνική κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά, αγνοώντας τις αντίξοες συνθήκες, έδωσαν το «παρών» και δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας καταγωγής τους.

Δυστυχώς, όμως, ούτε η παρουσία του κυρίου Φορμπς ούτε οι περίπου 40 πιθανοί επενδυτές, που βρέθηκαν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», κατάφεραν να πείσουν τους κυβερνητικούς παράγοντες για τη σημασία της διοργάνωσης, ασχέτως αν σε αυτή συμμετείχε και ο Πολωνός υπουργός Οικονομίας Κριστόφ Βάλεντσακ, ο οποίος έχει φέρει εις πέρας 500 αποκρατικοποιήσεις στη χώρα του, βάζοντάς την ξανά στην τροχιά της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας και ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδό της στο ευρώ.

Περισσότερα

Δες επίσης εδώ

No comments: