Tuesday, April 2, 2013

Η ανεργία της κρίσης

του Αντώνη Φουρλή

Protagon.gr

2 Απριλίου 2013

Τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης για την ανεργία, που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν, δεν είναι διαφορετικά από αυτά που δημοσιεύονται κάθε τόσο στα δελτία της Hellastat, όμως εδώ, βλέπει κανείς ανάγλυφο το χάρτη της ανεργίας στην Ευρώπη. Ο χάρτης “κοκκινίζει” όσο κατεβαίνει κανείς από το βορρά προς το νότο. Χάσμα υπήρχε, σχεδόν ανέκαθεν, ανάμεσα στο ποσοστό ανεργίας στις χώρες του νότου και σε εκείνες του βορρά. Μόνο που τώρα, μας λέει η Κομισιόν, αυτό έφτασε στο άνευ προηγουμένου επίπεδο των 10 ποσοστιαίων μονάδων (2012). Τα στατιστικά στοιχεία που ακολουθούν είναι πολλά, αλλά εγώ ξεχωρίζω εκείνα που αναφέρονται στους νέους: “Η ανεργία των νέων έφθασε σε νέο ύψιστο σημείο σε όλη την ΕΕ (23,6% των νέων σε ηλικία εργασίας ήταν άνεργοι τον Ιανουάριο του 2013” και “οι περίοδοι ανεργίας των νέων τείνουν να διαρκούν περισσότερο”.

Η Ευρώπη διανύει τον τέταρτο χρόνο της οικονομικής κρίσης – η Ελλάδα τον τρίτο από τότε που την αισθάνθηκε για τα καλά. Η κρίση δοκιμάζει και καταβροχθίζει πολιτικές ηγεσίες στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ενώ ο βορράς διατηρεί την ευθύνη της λήψης των αποφάσεων. Μαζί της, φέρνει αυτό που αποκαλούμε «υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου». Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απώλειες σε εισοδήματα ανθρώπων και επιχειρήσεων, σφαγές σε κρατικούς Προϋπολογισμούς, απώλεια κεκτημένων και εργασιακών δικαιωμάτων, και... και... και...

Αν, όμως, ήταν να χωρέσει σε μία λέξη ένα πράγμα – αυτό που όχι μόνο εγώ, αλλά όλοι μας θεωρούμε ως το μεγαλύτερο δεινό που έφερε αυτή η μπόρα στην Ευρώπη, αυτή η λέξη θα ήταν: ανεργία.

Περισσότερα

No comments: