Sunday, April 14, 2013

Oι επιπτώσεις στην Ελλάδα

του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Καθημερινή

14 Απριλίου 2013

Η Ελλάδα έχει τιθασεύσει τη διπλή απειλή. Το δημοσιονομικό βρίσκεται υπό έλεγχο και το εξωτερικό έλλειμμα είναι σε ιστορικό χαμηλό. Δύο προτεραιότητες των προγραμμάτων προσαρμογής επιτεύχθηκαν. Στην άλλη πλευρά, όμως, πολλαπλασιάστηκαν τα δεινά. Με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις. Ενα εκατομμύριο πολίτες προστέθηκαν στις 300 χιλιάδες που αναζητούσαν, χωρίς να βρίσκουν, εργασία μετά το 2008, με αποτέλεσμα η ανεργία να έχει ανέλθει στο 27,2% τον Ιανουάριο.

Οσες επιχειρήσεις δεν κλείνουν απέχουν από κάθε επένδυση. Σε κάθε περίπτωση, δεν αισθάνονται καμία εμπιστοσύνη ώστε να αυξήσουν το δυναμικό τους. Το εμπόριο είναι αντιμέτωπο με την καταστροφή που προκαλεί ο αποπληθωρισμός. Ο «πυρήνας» του δείκτη τιμών, χωρίς δηλαδή ενέργεια και νωπά τρόφιμα, ήταν στο -1,2% τον Μάρτιο!

Παρά ταύτα, το κράτος, δηλαδή οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων, πιέζει για ακόμη μεγαλύτερους φόρους. Με αποτέλεσμα να «γδύνει» τους καλούς φορολογούμενους, ενώ μάλιστα ανέχεται τη φοροδιαφυγή. Επιπλέον, εξακολουθεί να μην πληρώνει τους λογαριασμούς του, ενώ έχει μηδενίσει τις δημόσιες επενδύσεις. Οι τράπεζες μειώνουν συνεχώς τις πιστώσεις, παγιδευμένες στην τανάλια των χαμένων ομολόγων και των δανείων στο «κόκκινο». Αν δεν αλλάξει κάτι, η ύφεση θα είναι κι εφέτος στο 6%.

More

No comments: