Friday, April 26, 2013

ΟΗΕ: Λόγω λιτότητας καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Το Βήμα
26 Απριλίου 2013

Συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και την τρόικα θα απευθύνει επισήμως ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ που επισκέφθηκε την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα για να διερευνήσει τις επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας στα κοινωνικοοικονομικά ανθρώπινα δικαιώματα. «Τα μέλη της τρόικας είναι, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, υποχρεωμένα να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση», είπε ο δρ Σέφας Λουμίνα παρουσιάζοντας την Παρασκευή τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επίσκεψής του στη χώρα μας.

«Υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική στα μέτρα λιτότητας: να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες και οι επενδύσεις που προωθούν την ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, όσον αφορά την απαίτηση της τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, ο κ. Λουμίνα εξέφρασε την ανησυχία ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών. «Πρέπει να πραγματοποιηθούν προσεκτικά και με σεβασμό στα δικαιώματα των Ελλήνων», είπε. Κάλεσε την κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα Ταμείο Ενδυνάμωσης προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή συνεταιρισμών ή τοπικών οργανώσεων στους διαγωνισμούς για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Περισσότερα

No comments: