Sunday, April 7, 2013

Κίνδυνος θερινού ατυχήματος

του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Καθημερινή

7 Απριλίου 2013

Τρεις πεποιθήσεις διαπνέουν την πολιτική ζωή. Σε αυτές στηρίζεται και η εμπιστοσύνη των τριών αρχηγών για τη μακροημέρευση της κυβέρνησης Σαμαρά. Αλλά και οι μεγάλες πρωτεύουσες ελπίζουν ότι θα επαληθευθούν. Και όμως υπάρχουν πολύ σοβαρά ερωτήματα.

Η πρώτη διαπίστωση είναι ορθή επειδή στηρίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία. Τα δίδυμα ελλείμματα βρίσκονται υπό έλεγχο. Θα μπορούσε, μάλιστα, να ισχυριστεί κανείς, με την επιφύλαξη του κόστους που κατεβλήθη, ότι τα βασικά μεγέθη που μας χαρακτήρισαν στην παρούσα κρίση έχουν διορθωθεί σε εξαιρετικό βαθμό.

Πράγματι, το 2008 το εξωτερικό έλλειμμα είχε φθάσει στο 14,9% του ΑΕΠ και μέχρι το 2011 είχε υποχωρήσει στο 9,9%. Ελάχιστα! Το 2012 όμως, έπεσε κάτω και από τις προβλέψεις του ΔΝΤ, μόλις στο 2,9%. Καλά εξελίσσεται και το δημοσιονομικό πρόβλημα. Σε λίγους μήνες, το έλλειμμα πριν από τους τόκους θα έχει σχεδόν μηδενιστεί, χάνοντας 10 μονάδες του ΑΕΠ.

Η δεύτερη διαπίστωση αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ανασυγκρότηση της φορολογικής διοίκησης. Η περιπέτεια της Κύπρου κατέστησε σε όλους σαφές το «νέο δόγμα». Οι τραπεζικές ζημιές δεν θα μεταφέρονται στις πλάτες των φορολογουμένων. Μετάφραση, για την Ελλάδα, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση και χωρίς νέα δάνεια. Η τρόικα δεν πρόκειται να εμποδίσει τη νομική εξέλιξη της συγχώνευσης της Εθνικής, πιέζει να γίνουν όλα μέσα στον Μάιο, επιθυμεί την απορρόφηση των «μικρών» και βιάζεται να ξεκινήσει η ανάκτηση δανείων σε κακόπιστους πελάτες. Ο μεγάλος στόχος είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών.

Περισσότερα

No comments: