Saturday, June 5, 2010

Euro zone faces zero growth: Roubini

Reuters
June 5, 2010

The euro zone is facing a period of zero growth if not recession, and the United States is heading for financial trouble, U.S. economist Nouriel Roubini was quoted as saying on Saturday.

There was a risk of renewed recession in Europe, Roubini said in an interview with Swiss daily Tages-Anzeiger.

"There is that risk, at least for the euro zone. Growth will fall toward zero. Even if that is perhaps not a real recession, it will feel like one. Greece was just the tip of the iceberg," he said.

"And the Americans too will run into the wall at some point if the carry on the way they are," he said in the interview published in German.

More

1 comment:

Απόστολος Ρήγας said...

Οι ίδιες περιοριστικές πολιτικές ακολουθήθηκαν στο όνομα της δημοσιονομικής ορθοδοξίας το 1930 συμβάλλοντας στην επιδείνωση της παγκόσμιας ύφεσης. Παρότι η παγκόσμια οικονομία έχει ανακάμψει, η ανάκαψη αυτή είναι άνιση και σημειώνεται κυρίως στις αναδυόμενες οικονομίες. Αντιθέτως, οι οικονομίες των χωρών του ΟΟΣΑ, παρά το γεγονός ότι ξέφυγαν από την ύφεση, η ανάκαμψή τους είναι τόσο αναιμική (και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα κρατικά προγράμματα) που αδυνατεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Όλα αυτά σε συνδυασμό με περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και με νομισματική επέκταση που απλά αυξάνει τη ρευστότητα των τραπεζών χωρίς να διοχετεύεται στην πραγματική οικονομία οδηγούν σε διπλή ύφεση. Ας ελπίσουμε να μην είναι παρόμοια (και μάλλον δε θα είναι) με αυτή που σημειώθηκε τότε. Να θυμίσω ότι και τότε οι χρηματαγορές είχαν ανακάμψει μετά το κραχ, αλλά σύντομα οδηγήθηκαν εκ νέου στην άβυσσο. Ας ελπίσουμε ότι οι αναδυόμενες οικονομίες, στο βαθμό που είναι συνδεδεμένες με την παγκόσμια οικονομία, θα βοηθήσουν την οικονομία να σταθεί στα πόδια της έστω και με πατερίτσες και να μην έχουμε τα ίδια γεγονότα όπως και τότε με μια δυτική οικονομία να παραπαίει και μια φασιστική σοβιετική οικονομία να αναπτύσσεται ταχύτατα ακόμα και εν μέσω ύφεσης. Μπορεί η σύγκριση να είναι λίγο αφελής αλλά καλό θα ήταν να έχουμε υπόψιν μας την ιστορία των προγενέστερων κρίσεων...