Sunday, July 10, 2011

Η διαπίστωση της αποτυχίας

του Ι.Κ. Πρετεντέρη

Το Βήμα

10 Ιουλίου 2011

Να κάνουμε μια διαπίστωση. Όλες οι αποφάσεις, οι διεργασίες και οι κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων - από το «μνημόνιο 2» και τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα ως το γαλλικό ή το γερμανικό σχέδιο για το χρέος - έχουν μια κοινή αφετηρία: το μνημόνιο που συμφωνήθηκε πέρυσι απέτυχε. Απέτυχε και στους τρεις στόχους του:

* Δεν κατάφερε να ξαναβγάλει την Ελλάδα στις αγορές μέσα στο 2012- μόνο η Χαλιμά μπορεί ακόμη να θεωρεί κάτι τέτοιο εφικτό... Αρα, δεν αντιμετώπισε αποτελεσματικά το πρόβλημα του δανεισμού.

* Δεν κατάφερε να ελέγξει ή να απαλύνει το δημόσιο χρέος, απλώς το έκανε επαχθέστερο. Άρα, δεν αντιμετώπισε αποτελεσματικά το πρόβλημα του χρέους.

* Δεν κατάφερε να διεκπεραιώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή λόγω της ύφεσης στην οποία βύθισε την ελληνική οικονομία. Άρα, δεν αντιμετώπισε αποτελεσματικά ούτε το πρόβλημα του ελλείμματος.

Υπό αυτή την έννοια, όλες οι κινήσεις, οι πρωτοβουλίες και οι διαπραγματεύσεις που αναφέραμε δεν αποτελούν παρά μια έμπρακτη ομολογία αποτυχίας. Αποτυχία την οποία πλέον παραδέχονται τα εγκυρότερα όργανα του διεθνούς Τύπου (από τον Guardian και τη Wall Street Journal ως τον Εconomist, τη Μonde και τους Financial Τimes) και οι σοβαρότερες υπογραφές τους.

Περισσότερα

No comments: