Tuesday, September 20, 2011

Διεθνής Τύπος: Τα τρία σενάρια της χρεοκοπίας

Το Βήμα
20 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάδα έχει πλέον αποδειχτεί αφερέγγυα. Περί αυτού δεν τίθεται ζήτημα. Το ερώτημα που τίθεται συνεπώς δεν είναι αν πρέπει να πτωχεύσει αλλά «πότε και με ποιο τρόπο». Σε αυτές τις διαπιστώσεις (ή εκτιμήσεις) συγκλίνουν οι αναλύσεις των περισσότερων ξένων εφημερίδων, από τις πιο ψύχραιμες όπως αυτή των New York Times μέχρι τις πιο κινδυνολογικές όπως της Wall Street Journal.

«Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο γκρεμό της πτώχευσης» αναφέρει ανάλυση της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης στο σημερινό φύλλο των Times της Νέας Υόρκης. Στο γράφημα που παρατίθεται δίπλα στο εκτενές άρθρο παρουσιάζονται οι τρεις λύσεις για τη χώρα μας. Στην καλύτερη από αυτές η Ελλάδα συμφωνεί μαζί με τους πιστωτές της μια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους που περιλαμβάνει μερική διαγραφή αλλά και συνέχιση της καταβολής των δόσεων του δανείου.

Στη δεύτερη περίπτωση, της «πλήρους πτώχευσης», η χώρα κηρύσσει γενική στάση πληρωμών. Αυτό θα είναι ένα σοκ για όλους καθώς στο εσωτερικό θα «στεγνώσει» η οικονομία ενώ θα προκληθούν ανυπολόγιστες ζημιές στις ευρωπαϊκές τράπεζες και στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης. Το ευρώ, σε αυτή την περίπτωση, θα κινδυνεύσει να διαλυθεί. Υπό αυτό το πρίσμα η τρίτη εκδοχή της πλήρους πτώχευσης με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θεωρείται από την εφημερίδα η λιγότερο «οδυνηρή». Το χρέος της Ελλάδας διαγράφεται αλλά η χώρα έχει πλέον στα χέρια της τη χάραξη νομισματικής πολιτικής. Η νέα και ασφαλώς υποτιμημένη δραχμή παρέχει ελάχιστη αγοραστική δύναμη αλλά καθιστά σε βάθος χρόνου πιο ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία.

Περισσότερα

No comments: