Sunday, July 10, 2011

Οι Ελληνες φίλοι του κ. Σταρμπάτι

του Γιώργου Παγουλάτου

Καθημερινή

10 Ιουλίου 2011

Ο κ. Σταρμπάτι, Γερμανός συντηρητικός καθηγητής Οικονομικών, έχει πεισθεί ότι το ευρώ βλάπτει τη Γερμανία. Μαζί με ομοϊδεάτες του, ο κ. Σταρμπάτι έχει προσφύγει στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο για την ακύρωση του δανείου της Ε.Ε. προς την Ελλάδα. Ο κ. Σταρμπάτι συμβουλεύει την Ελλάδα να γυρίσει στη δραχμή και να λύσει μόνη της τα προβλήματά της. Θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή ανάληψη ελληνικού χρέους με ευρωομόλογο θα ήταν τεράστιο λάθος. Ονειρεύεται ένα ευρώ ισχυρών οικονομιών, που δεν θα χρειάζεται να φροντίζουν τα καθυστερημένα μέλη. Ο κ. Σταρμπάτι διατείνεται ότι θέλει να προστατεύσει την Ελλάδα και την εθνική της κυριαρχία: «Αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη όπου κάθε χώρα θα είναι ένα σεβαστό μέλος της Ε.Ε. και δεν θα υπόκειται σε αποφάσεις ξένων ειδικών».

Ο κ. Σταρμπάτι δεν ξέρει ότι έχει ισχυρούς συμμάχους στην Ελλάδα. Δεν περνάει μέρα που τα εγχώρια ΜΜΕ να μη θρηνήσουν την απώλεια εθνικής κυριαρχίας από την παρουσία των «ξένων ειδικών», τη μετατροπή της χώρας σε «προτεκτοράτο», και των Ευρωπαίων εταίρων σε μοχθηρούς εκμεταλλευτές που αντλούν σαδιστική απόλαυση από τα ταπεινωτικά μαρτύρια του ελληνικού λαού. Στα κανάλια και στις πλατείες παρελαύνουν καθημερινά αυτόκλητοι λαϊκοί εισαγγελείς, επαγγελματίες επαναστάτες, τηλεπερσόνες, πολιτευόμενοι καλλιτέχνες και πρυτανεύοντες θεατρίνοι, που κραυγάζουν υστερικά ότι ζούμε γερμανική κατοχή, απειλούν με «Γουδί», σείουν κρεμάλες επί εσχάτη προδοσία. Η άθλια εθνικιστική Μπιλντ έχει δεκάδες ελληνικές απομιμήσεις. Είπε ο κ. Γιουνκέρ ότι θα περιοριστεί η εθνική μας κυριαρχία, το αναπαρήγαγαν μετά βδελυγμίας τα ΜΜΕ. Ο κ. Γιουνκέρ έχει βοηθήσει την Ελλάδα όσο κανείς από τους πατριωταράδες που περιφέρουν την (ατυχή) δήλωσή του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι πολύ σκληρό - θα πρόσθετα και ελάχιστα ρεαλιστικό. Ακραίος όμως ήταν και ο πλήρης εκτροχιασμός της οικονομίας και οι επιπτώσεις του στην Ευρωζώνη. Οι όροι του προγράμματος προσβάλλουν την εθνική μας υπερηφάνεια (που βέβαια είχε ξεχάσει να προσβληθεί όταν μας κυβερνούσαν ο κ. Τσοχατζόπουλος και ο κ. Βουλγαράκης). Ομως και το θηριώδες δάνειο διάσωσης που πήραμε, και το νέο που ετοιμάζεται, προσέβαλαν την κουλτούρα σταθερότητας του ευρώ, κατέλυσαν τους συμφωνημένους κανόνες. Ακραία η δοκιμασία του ελληνικού λαού, στα όριά της όμως και η πολιτική ανοχή των βορειοευρωπαίων πολιτών, που τις δύο τελευταίες δεκαετίες πέρασαν σκληρές υφέσεις, ανεργίες και προσαρμογές.

Περισσότερα

No comments: