Tuesday, September 20, 2011

Εγκώμιο της τρόικας

του Σεραφείμ Kωνσταντινίδη

Καθημερινή

20 Σεπτεμβρίου 2011

Ο κυριακάτικος συναγερμός, η έκτακτη πολύωρη κυβερνητική σύσκεψη και η θεατρική ακύρωση του υπερατλαντικού ταξιδιού του πρωθυπουργού, ήταν χρήσιμες κινήσεις. Το κυβερνητικό επιτελείο προσαρμόστηκε με θεαματικό τρόπο στην πραγματικότητα και οδηγείται σε αποφάσεις που έπρεπε να είχε πάρει χωρίς να πιεστεί από τη λεγόμενη τρόικα.

Η λέξη τρόικα που έχει μπει στη ζωή μας, στα ρώσικα σημαίνει άμαξα με τρία άλογα τα οποία τραβούν το καρότσι τρέχοντας, το ένα δίπλα στο άλλο. Και στην περίπτωσή μας, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ μοιράζονται την εξουσία ισότιμα. Στην ιστορία καταγράφονται πολλές τριανδρίες που άσκησαν συλλογικά την εξουσία, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι, πάντα όμως σε κρίσιμες και έκτακτες περιπτώσεις. Η Τριανδρία της Θεσσαλονίκης, πήρε την ονομασία της από τη σωτήρια τριανδρία (Ελευθέριος Βενιζέλος, στρατηγός Δαγκλής και ναύαρχος Κουντουριώτης) της Εθνικής Αμύνης, το 1916.

Η σημερινή τρόικα αναστάτωσε υποτίθεται την κυβέρνηση, επειδή δεν της επέτρεψε να συνεχίσει την πρακτική της. Δηλαδή να επιβάλει φόρους τους οποίους εισπράττει από όσους δεν μπορούν να τους αποφύγουν. Ευτυχώς!

Η τρόικα, που όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός ενημερώνεται για όσα λέγονται, επιμένει ότι η συνεχής επιβολή φόρων δεν οδηγεί στη μείωση του ελλείμματος του Δημοσίου και συνεπώς είναι αναποτελεσματική πολιτική. Ευτυχώς!

Περισσότερα

No comments: