του Μπάμπη Παπαδημητρίου
Καθημερινή
18 Σεπτεμβρίου 2011
Η προσπάθεια να προβλέψουμε όσα μπορεί να συμβούν σε ένα μακρινό ορίζοντα είναι εξαιρετικά δύσκολη και τα αποτελέσματά της αμφίβολης αξιοπιστίας. Το εξέφρασε με τον καταλληλότερο τρόπο ο μεγάλος οικονομολόγος, άνθρωπος της αγοράς και προφήτης Τζον Μάυναρντ Κέυνς. «In the long run we are all dead», είπε και έστρεψε το ενδιαφέρον μας σε όσα πρέπει να κάνουμε σήμερα και την επομένη.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην αντίστροφη κατάσταση. Είμαστε «νεκροί» εδώ και αρκετούς μήνες. Ζούμε στην εντατική του Μνημονίου, με τους ανθρώπους της τριμερούς στο προσκεφάλι μας. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, κινδυνεύσαμε να πέσουμε στο τελικό κώμα. Γλιτώσαμε, όταν προσέτρεξαν οι Μέρκελ και Σαρκοζί ως εγγυήτριες δυνάμεις της ιστορικής απόφασης για τη δεύτερη ζωή της Ελλάδας, που ελήφθη την 21η Ιουλίου.
Ο πρωθυπουργός πήρε τη διαβεβαίωση που ζήτησε και έδωσε μιαν άλλη. Η Ελλάδα δεν θα επιχειρήσει να βγει από το ευρώ. Αντιθέτως, θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει μέλος του ευρωσυστήματος. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη απέναντι σε όσα ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι. Τις επόμενες εβδομάδες, σταδιακά, τα περισσότερα από τα προβλήματα θα μπουν σε κάποια οδό επίλυσης.
Οι Φινλανδοί θα δεχθούν τη συμβιβαστική λύση που έχουν παραλάβει. Οι Ολλανδοί θα δεχθούν πως όσα ζητούν θα γίνουν στον ορίζοντα της Ομοσπονδιακής Ευρώπης. Οι Γάλλοι συμφώνησαν να περιμένουν μερικούς μήνες ακόμη για τη δημιουργία του ευρωομολόγου. Ο καθένας πήρε ή θα πάρει και από κάτι. Αυτή είναι η Ευρώπη. Ετσι λειτουργούσε κι έτσι θα λειτουργεί. Αλλοτε ταχύτερα και πολύ συχνά με σοβαρές οπισθοχωρήσεις. Το ευρώ γεννήθηκε όταν ο «νομισματικός όφις» διαλύθηκε. Αν το ECU ήταν επαρκές, θα είχαμε μείνει εκεί και δεν θα κάναμε το μεγάλο βήμα προς τη νομισματική ένωση με τη δημιουργία του ευρώ.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment