του Π.Κ. Ιωακειμίδη
Τα Νέα
2 Μαρτίου 2013
Τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ιταλία στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Γερμανία χρειάζεται να αλλάξουν (πολιτική, προσεγγίσεις, στρατηγική). Διαφορετικά, η Ευρώπη απειλείται με ακυβερνησία και το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης με υπονόμευση ή και με κατάρρευση.
Αυτό που συνέβη στην Ιταλία, η άνοδος δηλαδή φοβικών, λαϊκιστικών δυνάμεων, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ. Μάλιστα, το μήνυμα αυτό εκπέμπεται σε μια στιγμή που, τουλάχιστον στη Γερμανία, κάτι φαίνεται να αλλάζει. Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ, σε μια ιδιαίτερα σημαντική ομιλία του, τάχθηκε υπέρ της βαθύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης και της διαμόρφωσης ενός «νέου ευρωπαϊκού πατριωτισμού με τη συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών». Η ομιλία αυτή φανερώνει τις αλλαγές που σημειώνονται απέναντι στην Ευρώπη συνολικά (αλλά και απέναντι στην Ελλάδα, παρά τα όσα γράφονται και λέγονται σ' αυτήν εδώ τη χώρα). Το πιστοποιούν μια σειρά από γεγονότα, εξελίξεις, δηλώσεις.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η επίσκεψη της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, τον περασμένο Οκτώβριο, δρομολόγησε την αλλαγή πολιτικής, που εκδηλώνεται με τη στήριξη της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη αλλά και με την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας.
Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), η αλλαγή πολιτικής συνεπάγεται την υποστήριξη για βαθύτερη ενοποίηση, με την προώθηση της δημοσιονομικής, οικονομικής και, τελικά, της πολιτικής ένωσης. Με την ολοκλήρωση, δηλαδή, του ημιτελούς οικοδομήματος της ΟΝΕ.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment