Friday, August 10, 2012

Συγκρούσεις στην Ευρώπη

του Π.Κ. Ιωακειμίδη

Τα Νέα

10 Αυγούστου 2012

Οι υπηρεσίες όλων των θεσμών της ΕΕ κλείνουν κάθε Αύγουστο για τις παραδοσιακές διακοπές. Εφέτος όχι. Πολλές υπηρεσίες και στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη (όπου και η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) εργάζονται εντατικά για την αντιμετώπιση της κρίσης με την εμβάθυνση της ενοποίησης, πάνω σε σχέδια που θα ξετυλιχθούν από τον Σεπτέμβριο.

Το φθινόπωρο προβλέπεται θερμό. Θα εκχωρηθεί άραγε (νέα) κυριαρχία στην ΕΕ; Αυτό θα είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει. Τα σχέδια για την προώθηση της τραπεζικής αλλά κυρίως της δημοσιονομικής ένωσης, με εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή οποιοδήποτε άλλο όργανο (με υπουργό Οικονομικών της Ενωσης υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, να συν-καταρτίζει τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης), μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με τη μεταφορά κυριαρχίας στις Βρυξέλλες. Το σχέδιο για την τραπεζική ένωση θα παρουσιασθεί από την Επιτροπή στις αρχές Σεπτεμβρίου ενώ τον Οκτώβριο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει την τελική έκθεση για την ανάπτυξη της δημοσιονομικής ένωσης, στη βάση της οποίας οι ηγέτες της Ευρώπης θα αποφασίσουν έναν «οδικό χάρτη» για τον σκοπό αυτόν.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η εμβάθυνση της πολιτικής ενοποίησης, κάτι που επίσης προϋποθέτει την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πολιτικό σύστημα της ΕΕ. Οσο κι αν ακούγεται περίεργο στην Ελλάδα, για την προώθηση των δύο στόχων, της δημοσιονομικής και της πολιτικής ένωσης, πλειοδοτεί η Γερμανία - που είναι πρόθυμη να μεταβιβάσει κυριαρχικά δικαιώματα στις Βρυξέλλες (μάλιστα, τη θέση υπέρ της δημοσιονομικής ενοποίησης μόλις υιοθέτησε επίσημα και η αξιωματική αντιπολίτευση, το SPD, αν και ίσως είναι εμπόδιο ο δογματισμός του Συνταγματικού Δικαστηρίου). Ανάλογη θέση με τη Γερμανία υιοθετεί, μέσω του Πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, η Ιταλία.

Περισσότερα

No comments: