Friday, August 17, 2012

Η Ελλάδα κουράζει την Ευρώπη

του Π.Κ. Ιωακειμίδη

Τα Νέα

17 Αυγούστου 2012

Καταιγισμός δηλώσεων κυρίως (αλλά όχι μόνο) από γερμανούς αξιωματούχους, αιχμηρά επικριτικές για τη χώρα μας, είναι το χαρακτηριστικό των ημερών. Ορισμένες είναι εξόχως δημαγωγικές και υπηρετούν στενές εκλογικές σκοπιμότητες. Δεν μπορεί όμως να μας διαφεύγει ότι στην Ευρώπη υπάρχει αυτή τη στιγμή βαθύτατη κόπωση με την «περίπτωση Ελλάδα». Πολλοί Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ασχοληθούν άλλο. Ακόμη και παραδοσιακά ένθερμοι φίλοι της χώρας μας εμφανίζονται κουρασμένοι, απογοητευμένοι, απεγνωσμένοι από την εξέλιξη της ελληνικής περίπτωσης.

Η Ελλάδα ουσιαστικά έχει χάσει σχεδόν όλους τους φίλους, συμμάχους, συμπαραστάτες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και στα κράτη-μέλη και στα θεσμικά όργανα. Και χωρίς συμμάχους είναι σχεδόν αδύνατο μια χώρα-μέλος να είναι αποτελεσματική στην ενωσιακή διαπραγματευτική διαδικασία. Η ΕΕ, ως γνωστόν, λειτουργεί ως σύστημα διαπραγματευτικών συνασπισμών - συμμαχιών. Χωρίς συμμαχίες, μια χώρα περιθωριοποιείται και αποτυγχάνει στο διαπραγματευτικό παιχνίδι άσκησης επιρροής και μεγιστοποίησης διαπραγματευτικών στόχων και συμφερόντων.

Στο σημείο αυτό φαίνεται ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι διακεκριμένες ευρωπαϊκές προσωπικότητες, όπως π.χ. ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ή ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν υποστηρίξει ένθερμα την Ελλάδα, αλλά και άλλοι, είτε έχουν αποστασιοποιηθεί είτε έχουν περάσει ανοιχτά στο στρατόπεδο των επικριτών μας, ζητώντας ακόμη και την αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη, ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ενωση! Με άλλα λόγια, έχουμε καταφέρει να απογοητεύσουμε, να αποξενώσουμε, να εξοργίσουμε ακόμη και τους πλέον φανατικούς φίλους μας. Ολοι όσοι έχουμε κάποια επαφή με την Ευρώπη το ζούμε ως πραγματικότητα. Οσο και αν προσπαθεί κάποιος να διορθώσει την εικόνα, η ίδια η ελληνική πραγματικότητα διαψεύδει τα επιχειρήματά του, υπονομεύει την προσπάθειά του.

Περισσότερα

No comments: