Thursday, August 16, 2012

Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις

του Γιώργου Προκοπάκη

Τα Νέα

16 Αυγούστου 2012

Με σειρά ανταποκρίσεων από την Αθήνα στις 14/8 οι Financial Times ενημερώνουν πως ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει την επόμενη εβδομάδα από τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ διετή επιμήκυνση του Μνημονίου. Για αλλαγή από τα ελληνικά ειωθότα, φαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για πρώτη φορά με ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με ορίζοντα το κρίσιμο 2020.

Το ελληνικό σχέδιο αναδιαπραγμάτευσης αναγνωρίζει ότι τα δισεκατομμύρια της βοήθειας προέρχονται από προϋπολογισμούς χωρών και προσφέρει πλάνο σύμφωνα με το οποίο δεν απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση από την ευρωζώνη. Το χρηματοδοτικό κενό των 20 δισ. ευρώ θα καλυφθεί, σύμφωνα με το σχέδιο, από (α) την ήδη προβλεφθείσα «γραμμή πίστωσης» 8 δισ. ευρώ του ΔΝΤ για τα έτη 2015-2016, (β) την «αλλαγή χρήσης» ποσού περίπου 7 δισ. ευρώ που προβλεπόταν να αντικαταστήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό και (γ) την αναδιάρθρωση των πρώτων δανείων της τρόικας ώστε η αποπληρωμή τους να αρχίσει το 2020. Με την πρόταση προσφέρεται στους ευρωπαίους ηγέτες μια λύση στην οποία η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δεσμευθεί, με την οποία αναλαμβάνει να πείσει την ελληνική κοινωνία και να επιτύχει μια κάποια συναίνεση, αλλά επίσης μια λύση που και αυτοί θα μπορούσαν να «πουλήσουν» στην κοινή γνώμη των χωρών τους. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει έγκειται στην ελκυστική επιλογή για πολλούς πολιτικούς της ευρωζώνης να συναποφασίσουν με την κυβέρνησή μας ότι με το 2ο Πακέτο Στήριξης των 130 δισ. ευρώ το κεφάλαιο «Ελλάδα» έχει κλείσει ως χρηματοδοτική ανάγκη - ακόμη και εάν οι υποθέσεις του σχεδίου για το χρηματοδοτικό κενό ή την ανάπτυξη αποδειχθούν υπερβολικά αισιόδοξες. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί σε οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο, ιδία πρωτοβουλία.

Το ενδιαφέρον με το σχέδιο είναι ότι, ο κατ' εξοχήν «κακός» της τρόικας, ο εκπρόσωπος του επάρατου νεοφιλελευθερισμού, το ΔΝΤ, είναι ο μόνος πρόθυμος δανειστής της χώρας - προληπτικά μάλιστα! Το ελληνικό σχέδιο θεωρεί το ΔΝΤ δεδομένο σύμμαχο στη διαπραγμάτευση, πράγμα το οποίο κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι.

Περισσότερα

No comments: