Monday, August 27, 2012

Η έκθεση της τρόικας

του Τάκη Μίχα

Protagon.gr

27 Αυγούστου 2012

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αναμενόμενη τον Σεπτέμβριο(;) έκθεση της τρόικα θα παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο στην εξέλιξη της ιστορίας της Ελλάδας όσο και στην εξέλιξη της ευρωζώνης.

Οσον αφορά την Ελλάδα τα πορίσματα της έκθεσης δεν θα επηρεάσουν απλά το αν θα δοθεί στην Ελλάδα επιμήκυνση όσον αφορά την επίτευξη των στόχων στους οποίους έχει συμφωνήσει. Αυτό είναι ένα τελείως δευτερεύον θέμα. Τα πορίσματα της έκθεσης θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Οχι επειδή μία τυχόν αρνητική έκθεση θα δώσει την ευκαιρία στους «εχθρούς» να μας «τιμωρήσουν», όπως διατείνεται η λαϊκή σοφία, αλλά επειδή απλούστατα μια τέτοια εξέλιξη θα πείσει τις χρηματαγορές ότι η έξοδος από το ευρώ είναι πλέον μη αντιστρέψιμη. Αυτό σημαίνει σε απλά ρωμέικα ότι κανένας δυνητικός επενδυτής, Ελληνας ή ξένος, δεν πρόκειται να επενδύσει στην Ελλάδα γνωρίζοντας ότι το κεφάλαιο του μπορεί να μειωθεί από την μία ημέρα στην άλλη κατά πιθανώς 50%. Και από την στιγμή που δεν θα υπάρχουν επενδύσεις όσα (καθυστερημένα) μέτρα και να λάβεις, όσες δηλώσεις συμπαράστασης και να γίνονται από τους ξένους ηγέτες, ανάκαμψη δεν πρόκειται να υπάρξει. Με αποτέλεσμα την νομοτελειακή εγκατάλειψη του ευρώ.

Όμως μία αρνητική για την Ελλάδα έκθεση της τρόικα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην ευρωζώνη. Στον βαθμό που θα ενισχύσει τις προσδοκίες των αγορών για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η συνεχιζόμενη παραμονή της θα δρά τελείως αποσταθεροποιητικά για την υπόλοιπη ευρωζώνη. Το θέμα δεν είναι ότι δεν θα γίνονται μόνο επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην υπόλοιπη ευρωζώνη καθώς όλοι θα περιμένουν να δούν τις επιπτώσεις που θα έχει η προεξοφλούμενη έξοδος της Ελλάδας. Απ' αυτή λοιπόν την σκοπιά η συνεχιζόμενη μετά από μία αρνητική έκθεση παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα είναι βαθύτατα «τοξική» για τις υπόλοιπες χώρες και θα οδηγήσει σε μαζική έξοδο κεφαλαίων από τις χώρες της ευρωζώνης. Ο κίνδυνος για την ευρωζώνη από την συνεχιζόμενη παραμονή της Ελλάδας θα αρχίσει να φαντάζει πολύ μεγαλύτερος από τις τυχόν επιπτώσεις μιάς εξόδου. Η έξοδος της Ελλάδας θα αρχίσει να θεωρείται ως «λύτρωση» και όχι πιά ως αρχή μεγαλυτέρων δεινών.

Περισσότερα

No comments: