του Κώστα Μπακούρη
Καθημερινή
5 Δεκεμβρίου 2010
Η κυβέρνηση, παρά τις επίμονες αντιρρήσεις της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας (ΔΔΕ), προχώρησε στην ψήφιση νέας ρύθμισης για την «περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων», η οποία προστέθηκε σε μια σειρά παρόμοιων νόμων που κάθε υπουργός Οικονομικών κατά καιρούς ψηφίζει από το 1978. Τις ενστάσεις της ΔΔΕ ενστερνίστηκαν (και αυτό είναι θετικό) μεγάλος αριθμός βουλευτών και σημαντικό μέρος της Κοινωνίας των Πολιτών.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει κατά καιρούς δεσμευθεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς και έχει επιδείξει ένα αξιόλογο νομοθετικό έργο τον τελευταίο χρόνο προς αυτή την κατεύθυνση. Μέτρα (ακόμα και ατελή) για την προστασία των πληροφοριοδοτών, το πρόγραμμα «Διαύγεια», τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος στις περιφερειακές εκλογές, προβλέψεις υπέρ της διαφάνειας στον «Καλλικράτη» καθώς και δεσμεύσεις για εισαγωγή διαδικασιών διαφάνειας στα δημόσια έργα, στα νοσοκομεία και στις προμήθειες του κράτους, βοηθούν στην εμπέδωση της διαφάνειας.
Ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2010 ανακοινώθηκε πρόσφατα. Τι μάθαμε; Οτι είμαστε χαμηλά στην κατάταξη. Οχι, αυτό το ξέραμε! Ο νέος δείκτης απέδειξε, για μια ακόμα φορά, ότι τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς δεν είναι ικανά από μόνα τους να αλλάξουν τις αντιλήψεις των επιχειρηματιών, των εμπειρογνωμόνων, των αναλυτών και των στελεχών που αποφασίζουν για το πού θα γίνουν επενδύσεις. Η απουσία ουσιαστικής αλλαγής στη καθημερινότητα είναι σημαντική και πρωτοβουλίες, όπως η περαίωση οδηγούν σε άλλο δρόμο.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment