του Στέφανου Μάνου
Καθημερινή
22 Φεβρουαρίου 2011
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να φέρει νόμο στη Βουλή που θα εμποδίζει το κράτος να πουλήσει ακίνητη περιουσία! Και σαν να μην έφθανε αυτό υποσχέθηκε να περιλάβει ανάλογη διάταξη στο προς αναθεώρηση Σύνταγμα! Ελάχιστες υπήρξαν οι δημόσιες αντιδράσεις επειδή, προφανώς, κυριαρχεί η άποψη πως ό,τι δεν είναι κρατικό είναι κακό. Ακόμη και για τα ακίνητα, μολονότι είναι… ακίνητα. Δεν μπορεί να τα μετακινήσει κάποιος από εκεί που βρίσκονται και να τα πάει αλλού. Τα ακίνητα, επειδή είναι… ακίνητα αποτελούν, όπως όλοι γνωρίζουμε, και τον εύκολο ακίνητο στόχο των φορολογικών αρχών. Τριάντα φόροι βαρύνουν τα ατυχή ιδιωτικά ακίνητα. Ετσι ενώ η λογική θα έλεγε ότι το γενικό συμφέρον (πέρα από την ανάγκη εξυπηρέτησης του χρέους) εξυπηρετείται με το να ανήκουν τα ακίνητα σε ιδιώτες, ο κ. Παπανδρέου συνοδευόμενος από τις επευφημίες της αντιπολίτευσης -δεξιάς και αριστερής- υπόσχεται ότι κανένα ακίνητο δεν θα πουληθεί. Δείγμα και αυτό του αμετανόητου κρατισμού που έχει διαλύσει την Ελλάδα.
Αντιθέτως, στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα, κάτω από την πίεση του μεγάλου αμερικανικού χρέους και των ελλειμμάτων, περιέλαβε στον προϋπολογισμό που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα την πώληση 69.000 κρατικών κτιρίων· είναι η μεγαλύτερη πώληση κρατικών ακινήτων στην ιστορία των ΗΠΑ.
Στην ενέργεια, η υπουργός Περιβάλλοντος καταργεί τον ημιανεξάρτητο διαχειριστή του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) και τον ενσωματώνει στη ΔΕΗ, αντί του λογικού που θα ήταν να τον ανεξαρτητοποιήσει πλήρως από τη ΔΕΗ και να περάσει σε αυτόν και το δίκτυο μεταφοράς. Το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται από έναν ανεξάρτητο διαχειριστή του συστήματος που επιλέγει με γνώμονα το συμφέρον των καταναλωτών και της οικονομίας. Αντί του δημοσίου συμφέροντος, η κ. Μπιρμπίλη εξυπηρετεί το στενό και στρεβλό κρατικό συμφέρον και πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment