Wednesday, March 30, 2011

Πολύ σημαντικό πρόβλημα για την Ελλάδα η διαφθορά

Το Βήμα
30 Μαρτίου 2011

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η διαφθορά στη χώρα μας σύμφωνα με τα αποτελέσματα δειγματοληπτικής έρευνας που πραγματοποίησε πρόσφατα το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε δείγμα 1.609 πολιτών της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε πριν λίγο ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Στατιστικής κ. Επαμ. Πανάς, η διαφθορά θεωρείται το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας. Μάλιστα, σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες συμφώνησαν ότι όταν σκέφτονται τη λέξη διαφθορά τα τελευταία χρόνια τους έρχονται αυτόματα στο νου υποθέσεις όπως το Βατοπαίδι, η Ζήμενς και το Χρηματιστήριο.

Κατά σειρά προτεραιότητας οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η διαφθορά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις πολεοδομίες, τους βουλευτές, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τις εφορίες, τους συνδικαλιστές, τους Δήμους και τις Νομαρχίες, τους γιατρούς, στη δικαιοσύνη, την αστυνομία και στην τελευταία θέση κατατάσσουν την εκκλησία.

Ακόμη, περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες της Αττικής και 9 στους 10 ερωτηθέντες της Κεντρικής Μακεδονίας, δεν πιστεύουν ότι τελικά θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τα σκάνδαλα.

Από την άλλη, οι πολίτες που συμμετείχαν στην Ως «ανεπίσημο» τρόπο επίλυσης προβλημάτων σε σχέση με το δημόσιο τομέα, οι περισσότεροι ερωτηθέντες αντιλαμβάνονται τις χάρες και τα ρουσφέτια.

Περισσότερα

No comments: