του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Τα Νέα
30 Μαρτίου 2011
Αν κάποιος διαβάσει τις επίσηµες ανακοινώσεις του κράτους της Κερατέας θα νοµίσει πως το περιώνυµο Οβριόκαστρο είναι από τα σηµαντικότερα µνηµεία της ελληνικής αρχαιότητας.
Προλαβαίνω τους καλοθελητές της εγκυρότητας. ∆εν είµαι αρχαιολόγος, όπως δεν είµαι και µουσικολόγος, και όπως ξέρω ότι ο Μπαχ έγινε δηµοφιλής προς το τέλος του 19ου αιώνα, έτσι και ξέρω ότι το τοπωνύµιο Οβριόκαστρο δεν παραπέµπει στην ελληνική αρχαιότητα, µάλλον σε γκέτο παραπέµπει.
Από ό,τι λένε οι αρχαιολόγοι, πρόκειται για ένα οχυρό της ελληνιστικής εποχής το οποίο µάλλον κτίσθηκε πάνω σε κάποιο άλλο του καιρού του Πελοποννησιακού Πολέµου και απ’ ό,τι φαίνεται λειτούργησε ώς τους καιρούς του Βυζαντίου. Αυτά για την Ιστορία. Η πραγµατικότητα δείχνει κάποιο ερειπωµένο τείχισµα, από τα εκατοντάδες που φιλοξενούνται ευγενώς στο ελληνικό τοπίο.
Το πώς αυτό το τείχισµα έγινε κεντρικό πολιτικό ζήτηµα στην Ελλάδα του Μνηµονίου, αυτό µόνον η ψυχοπαθολογική σχέση µε το ένδοξο παρελθόν µας µπορεί να το εξηγήσει. Οταν το άγαλµα εµποδίζει την ανέγερση της νεόδµητης προίκας, το κουτουπώνουµε. Οταν πιστεύουµε ότι η ταµπέλα «πολιτιστική κληρονοµιά» θα δώσει αξία στο οικόπεδο την κάνουµε παντιέρα.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment