Saturday, March 26, 2011

Λευκή απεργία

του Γιάννη Πρετεντέρη

Το Βήμα

26 Μαρτίου 2011

Να το πούμε με απλά λόγια: το πολυτραγουδισμένο «Σύμφωνο για το Ευρώ» και οι πρόσφατες ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το χρέος αναβλήθηκαν ως τον Ιούνιο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρούνται εξασφαλισμένες. Υπάρχουν χώρες που αντιδρούν και Κοινοβούλια που πρέπει να πειστούν. Οπως υπάρχουν και εθνικές εκλογές που θα μεσολαβήσουν- στη Φινλανδία, ενδεχομένως στην Πορτογαλία και βλέπουμε...

Ετσι, ο Μάρτιος έγινε Ιούνιος. Ακόμη και αν ξεπεραστούν τελικά οι δυσκολίες, αυτή τη στιγμή η υπόθεση είναι λιγότερο στο τσεπάκι και περισσότερο στον αέρα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια καθυστέρηση. Εν τω μεταξύ η Πορτογαλία χτυπάει την πόρτα του μηχανισμού στήριξης. Ενώ τα spreads του ελληνικού χρέους που είχαν καμφθεί μετά τις αποφάσεις της 11ης Μαρτίου επέστρεψαν στα προηγούμενα επίπεδα.

Η εξήγηση είναι απλή. Οι αγορές δεν έχουν πάρει ακόμη την απάντηση που περίμεναν και οι κυβερνήσεις πελαγοδρομούν ως προς την απάντηση που πρέπει να δώσουν.

Το ελληνικό παράδειγμα ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό. Ως τον Ιούνιο, μέσα στις επόμενες εβδομάδες για την ακρίβεια, θα μας επισκεφθεί ξανά ητρόικα. Δεν ξέρω τι εντύπωση θα αποκομίσουν, αλλά υπάρχει έντονη η αίσθηση ότι τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν καθόλου από τον προηγούμενο έλεγχό τους. Ακόμη χειρότερα: τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν σαφώς επιδεινωθεί, ενώ τα διαρθρωτικά δεν έχουν προχωρήσει.

Περισσότερα

No comments: