Tuesday, March 29, 2011

Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι απαραίτητη

του Γιώργου Xατζημαρκάκη

Καθημερινή

29 Μαρτίου 2011

Πρέπει να αντικρίσουμε την αλήθεια: Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει τα χρέη της. Το βουνό του χρέους έχει φτάσει στα 340 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε 148 τοις εκατό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο μέχρι το 2013. Θα υπάρχει δηλαδή μια περαιτέρω άνοδος έως και 160 τοις εκατό του ΑΕΠ. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα οδηγείται σε μια βαθιά οικονομική ύφεση.

Οσο βέβαιο και αν θεωρείτο ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να συζητήσει οποιαδήποτε αναδιαπραγμάτευση των τόκων πριν από τη διεξαγωγή των κρίσιμων περιφερειακών εκλογών στη νοτιοδυτική Γερμανία, η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να θριαμβεύει σε μικρές μάχες.

Ομως, η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους καθώς επίσης και η μείωση των τόκων κατά μία ποσοστιαία μονάδα αποτελούν μονάχα μια σταγόνα πάνω στην καυτή πέτρα. Η ευρωπαϊκή κρίση είναι μια κρίση των τραπεζών. Γι’ αυτόν τον λόγο η αναδιάρθρωση του χρέους είναι κυριολεκτικά απαραίτητη. Οι πιστωτές πρέπει να αποποιηθούν μέχρι και 30 τοις εκατό των διεκδικήσεών τους. Οι τράπεζες το έχουν καταλάβει αυτό.

Περισσότερα

No comments: