Wednesday, March 30, 2011

Διπλή επίθεση Κομισιόν-ΔΝΤ στους οίκους αξιολόγησης

Τα Νέα
30 Μαρτίου 2011

Τις «αμφιβολίες» της για τον τρόπο λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης εξέφρασε σήμερα η Κομισιόν, την ώρα που και το ΔΝΤ ασκούσε έντονη κριτική στους εν λόγω οίκους, σημειώνοντας ότι οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών χωρών έχουν συστημικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή και επηρεάζουν αρνητικά την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρώπης.Την υποβάθμιση της Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα η Standard & Poor's. Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει αποτελεσματικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Η Κομισιόν εκφράζει τις αμφιβολίες της και διατηρεί κριτική στάση όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής.

Το ΔΝΤ δημοσίευσε χθες έκθεση για τους οίκους αξιολόγησης, σχεδόν ταυτόχρονα με την υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την Standard & Poor’s.

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους «έχει υπάρξει το θέατρο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, διεύρυνσης των spreads ομολόγων και CDS και πιέσεων στις χρηματιστηριακές αγορές», τονίζεται στην έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι οι ανακοινώσεις της S&P έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στις αγορές, συγκριτικά με αυτές των Moody’s και Fitch.

Περισσότερα


Δες επίσης ρεπορτάζ στο Βήμα

No comments: