Sunday, March 27, 2011

Ευκαιρίες και κίνδυνοι για την Ελλάδα

του Ναπολέοντος Μαραβέγια

Ελευθεροτυπία

27 Μαρτίου 2011

Η Ελλάδα, έπειτα από τις θετικές αποφάσεις της Ε.Ε. στις 11 Μαρτίου 2011 (επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής του δανείου, μείωση επιτοκίου, αγορά ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης), οι οποίες εγκρίθηκαν προχθές στις Βρυξέλλες όμως πρέπει να επικυρωθούν και από την επόμενη σύνοδο κορυφής, έχει αναλάβει μια σειρά από νέες δεσμεύσεις για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και για διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ικανοποιηθούν οι όροι του μνημονίου και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών.

Οι δεσμεύσεις αυτές είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν στο σύντομο χρόνο που απαιτείται, ιδιαίτερα όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Είναι, όμως, απαραίτητες μπροστά στις συνεχιζόμενες δυσκολίες κυρίως στα ζητήματα της είσπραξης των φόρων και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Σ' αυτό το πλαίσιο, οι μεγάλες αναταράξεις σ' ολόκληρο τον κόσμο, μετά τη φυσική καταστροφή στην Ιαπωνία, τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και την κοινωνική εξέγερση στο σύνολο σχεδόν του αραβικού κόσμου, μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την ελληνική οικονομία.

Περισσότερα

No comments: