Καθημερινή
26 Μαρτίου 2011
Η επιστολογράφος είναι 23 ετών, πτυχιούχος της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών, κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, αλλά όχι άδειας ιδρύσεως φαρμακείου. Μας γράφει για να διαμαρτυρηθεί για τα τείχη που της στερούν το ανθρώπινο δικαίωμα στην εργασία. Τείχη που υπήρχαν, που προσδοκούσε ότι θα γκρεμισ, αλλά μένουν εκεί, θεόρατα, με την ίδια (όπως και εκατοντάδες συναδέλφους της…) αποκλεισμένη - απέξω. «Ο νέος νόμος όχι μόνο δεν ανοίγει το επάγγελμα, αλλά το παραδίδει οριστικά στα χέρια των εχόντων φαρμακείο φαρμακοποιών», γράφει. Της παραχωρούμε τη στήλη.
Με τον νέο νόμο η κληρονομικότητα ενισχύεται, διότι οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να κάνουν συστεγάσεις με τα παιδιά τους. Οι υποτιθέμενοι συνεταιρισμοί θα ευλογήσουν τις αγοραπωλησίες, για όσους δεν έχουν παιδιά. Η μείωση των πληθυσμιακών ορίων στο 1:1000 δεν θα εξασφαλίσει νέες θέσεις επειδή ήδη σε κάποιες περιοχές (ιδίως στις μεγάλες πόλεις) είναι υπερκαλυμμένες λόγω του δικαιώματος όσων ήδη έχουν φαρμακείο να το μεταφέρουν όπου επιθυμούν, παρακάμπτοντας τα ισχύοντα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια όταν η άδειά τους έχει συγκεκριμένη παλαιότητα.
Το ανέκδοτο περί αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης αν ανοίξουν νέα φαρμακεία, που επικαλούνται οι έχοντες φαρμακείο φαρμακοποιοί, πρέπει να τελειώνει. Η φαρμακευτική δαπάνη είναι καθαρά ζήτημα συνταγογραφήσεων, δεν είναι θέμα αριθμού φαρμακείων. Οπως είναι γνωστό, 3.200 φαρμακεία ανά την επικράτεια είχαν τζίρο πάνω από 500.000 ευρώ ετησίως μόνο από τα Ταμεία -- εικάζω όχι μόνο με διαφανή μέσα, αλλά και με πλαστές συνταγογραφήσεις.
Περισσότερα
1 comment:
Νεος Φαρμακοποιος με Φαρμακειο
Τα τείχη υπήρχαν κ υπαρχουν σε ΟΛΗ την Ευρώπη, για συγκεκριμένους λόγους. Ήδη 12000 φαρμακεία δε μπορούν να παρέχουν θεμιτό επίπεδο υπηρεσιών υγείας. Ούτε τα μισά δε θα έπρεπε να υπάρχουν , αν ο Έλληνας ήθελε να έχει φαρμακοποιούς κ όχι μπακάληδες. Αν υπήρχαν 3000 φαρμακεία αντι για 12000 με 4πλασιο αριθμό φαρμακοποιών εντος αυτού , ο ασθενής θα είχε τη σωστή εξυπηρέτηση από φαρμακοποιό κ όχι από υπάλληλο. Αυτήν είναι η ΜΟΝΗ λύση.
Θεωρεί κάποιος ότι η οικονομική κρίση της Ελλάδος οφείλεται στις τιμές των Φαρμάκων ( σχεδόν οι χαμηλότερες Πανευρωπαικά) ή στο ποσοστό κέρδος του Φαρμακοποιού (πλεον με το rebate ίδιο με τους υπολοιπους Ευρωπαίους) ??
Το επάγγελμα είναι κλειστό γιατί έτσι πρέπει να είναι. Ούτε περιπτερο μπορείς να ανοίξεις ελεύθερα, ούτε ταξιτζης μπορεις να γίνεις , ούτε ψυχιατρική κλινική, ούτε ακτινολογικό εργαστήριο όπου θες... Το κάθε επάγγελμα έχει τους λόγους του. Δεν είναι δυνατόν να κατηγορούμε τους νόμους που διέπουν τα επαγγέλματα για την οικονομική κρίση.
Ωστόσο ούτε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια εκεί που ο νόμος δυσλειτουργεί.Επειδή δε θέλω να μπαίνω σε ξένα χωράφια , θα αναφερθώ σττο επάγγελμα μου μόνο.
α)Κίνητρα για συστεγάσεις Φαρμακείων
Αύξηση ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών, απορρόφηση νεων συναδέλφων με το αντίστοιχο μέρισμα, μείωση περιττών λειτουργικών εξόδων
β)Αξιολόγηση των πτυχιούχων, ελληνικών κ ξένων πανεπιστημιων (ιατρών κ φαρμακοποιών) ,από Ανεξάρτητο Φορέα,. Δε δύναται άτομα με μηδενικές γνώσεις να εισέρχονται στον τομέα της υγείας επειδή απέκτησαν "πληρωμένα" πτυχία απο τα Πανεπιστήμια. Υποχρεωτική αναγραφη του Πανεπιστημίου που αποκτήθηκε το Πτυχίο στην Ταμπέλα του εκάστοτε φαρμακείου κ Ιατρείου
γ) Κατά την αποχώρηση φαρμακοποιού, το μερίδιο του να αποκτάται απο τον επόμενο στην επετηρίδα, δημιουργημένη από την ως άνω διαδικασία. Ο Φαρμακοποιός θα αποζημιώνεται απο το νεοεισερχόμενο στην επιχείρηση με ποσό που θα προκύπτει από το μέσο όρο κέρδους των 5τελευταίων ετών πολλαπλασιαζόμενου επι κάποιου συντελεστή. Όχι μαύρα λεφτά, όχι παράνομα κέρδη.
Με τις άνω προτάσεις στην Ελλάδα θα έχουμε
α)απορρόφηση των ικανών μόνο στελεχών-επιστημόνων
β)λιγότερα αλλά πιστοποιημένα κ ελεγχόμενα Φαρμακεία, ορθολογισμό της δαπάνης
γ)ποιοτικές φαρμακευτικές υπηρεσίες
Post a Comment